Nederland prakt en belt mobiel aan tafel

Slechts één op de vijf Nederlanders gaat nog met een boodschappenlijstje naar de supermarkt. De meeste mensen bepalen tegenwoordig pas in de winkel wat ze die avond zullen gaan eten. Dit blijkt uit een NIPO-onderzoek met de titel `Hoe eet Nederland?', dat de afgelopen zomer in opdracht van Albert Heijn werd gehouden.

In totaal werd aan 761 mensen die regelmatig de warme maaltijd zelf bereiden, gevraagd naar hun winkel-, keuken- en eetgewoonten. Het aantal mannen dat wel eens de maaltijd bereidt is de laatste jaren aanzienlijk toegenomen. Op de aan vrouwen gestelde vraag `Wie kookt er naast u nog meer in huis?' antwoordde 41 procent `mijn man'. Twee jaar geleden was dat nog 31 procent. Niet in elke leeftijdscategorie neemt het aantal mannen dat kookt toe. Vrouwen vanaf 55 jaar zeggen in 74 procent van de gevallen zelf te koken. Wat er gegeten wordt, blijkt in alle gezinnen in 87 procent van de gevallen door de vrouw te worden bepaald.

Een meerderheid (62 procent) blijkt het eten te prakken. Al doen met name ouderen dat soms liever niet in het openbaar, maar stiekem. Eén op de drie ouderen zegt alleen te prakken als ze alleen eten. De meest voorkomende `irritantste tafelmanier' is volgens de ondervraagden het niet leeg eten van het bord. Ook blijken mensen nog vaak hun ellebogen op tafel te zetten en weg te lopen voordat het eten op is. Een nieuwe irritante eigenschap is mobiel telefoneren tijdens de maaltijd.

Ook de samenstelling van het eten en het kookgerei is veranderd. De aardappel boet aan populariteit in ten opzichte van rijst en pasta. Eén op de drie Nederlanders eet wel eens bewust een dag geen vlees. Het favoriete keukenattribuut is de magnetron na de braadpan en de wok. In Noord-Nederland zijn de inwoners vaak nog wel traditioneel: het aardappelen-groente-vlees is daar de ongekende favoriet.

Meer dan driekwart van de ondervraagden denkt dat het koken in de 21ste eeuw veel vaker door mannen zal worden gedaan.