Kunstzinnig Chelsea geeft Feyenoord les

De kunstenaars en galeriehouders bij Chelsea genoten gisteravond van het artistieke spel van de thuisclub. Zoals Zola de bal beroerde, daarvoor waren ze naar het stadion gekomen. De circa dertig aanwezige supporters van Feyenoord werden stil van het machteloze tegenspel van hun favoriete ploeg. Feyenoord werd van het veld gespeeld door Chelsea, dat de 3-1 uitslag in de tweede ronde van de Champions League ook als een morele overwinning beschouwde. Want voetbal gaat niet alleen om winst maar ook om speelgenot, verklaarde de winnende trainer Vialli voor alle duidelijkheid.

De Italiaan Vialli was als voetballer bij Sampdoria en Juventus een toonbeeld van tactisch vernuft en aanvalslust. Als trainer van Chelsea heeft hij een bont gezelschap van buitenlandse topspelers samen gesmeed tot een geoliede aanvalsmachine. Chelsea speelde tegen Feyenoord oogstrelend en dat moet voor de verliezende trainer Beenhakker een schrale troost zijn geweest. Hij sprak na afloop over een totaal verschillende spelopvatting.

Feyenoord speelde ouderwets. Een Engelse tv-commentator verbaasde zich over het traditionele spel van de Nederlandse ploeg. Bij Feyenoord speelt elke voetballer op zijn vaste positie. Bij Chelsea was alleen doelman De Goey op dezelfde plaats te bewonderen. De rest van het elftal cirkelde als een zwerm bijen rond het strafschopgebied van Feyenoord.

Chelsea speelde totaalvoetbal zoals Cruijff ooit heeft uitgevonden. Gisteravond werd hij als tv-commentator van de NOS toegejuicht door de oudere supporters van Chelsea. Over het hoe en waarom van de Dutch Disease kregen ze geen antwoord.

De teloorgang van het Nederlandse clubvoetbal kwam weer pijnlijk aan het licht. Ajax teert op de Europese bekersuccessen van weleer. PSV en Willem II kwamen er niet aan te pas in de eerste ronde van de Champions League. Feyenoord plaatste zich met meer geluk dan wijsheid voor de tweede ronde. Na vijf gelijke spelen en een overwinning werd vooral financiële winst geboekt. In sportief opzicht wacht Feyenoord nog een lange en zware winter.

De vraag blijft of Feyenoord zich niet beter kan concentreren op de competitie. De eredivisie werd door een Engelse trainer – Bobby Robson en Terry Venables strijden om de eer – afgeschilderd als Mickey Mouse-competitie en gezien het spelbeeld van gisteravond was deze typering zo gek niet. Om het krachtsverschil tussen Chelsea en Feyenoord tot uiting te brengen, moeten we de statistieken van de UEFA raadplegen. De cijfers waren gisteravond op Stamford Bridge schrijnend.

De spelers van Chelsea hadden een hoger percentage balbezit (62-38). Ze schoten of kopten vaker op doel (37-4). Ze kregen meer corners (18-2). En ze maakten meer overtredingen (18-14). Deze laatste uitslag was kenmerkend voor het sportieve spel van Feyenoord. In het verleden ging een nederlaag gepaard met smerige tackles en elleboogstoten.

De Nederlandse internationals Konterman, Van Gastel en Van Wonderen bewogen als houten klazen vergeleken met de spelers van Chelsea. Aan de rechterkant draafden de Spaanse international Ferrer en de Roemeense international Petrescu als veulens langs de zijlijn. Aan de linkerkant stoomden de Nigeriaanse international Babayaro en de Uruguayaanse international Poyet als een sneltrein naar de achterlijn. Op het middenveld verzorgden de Franse international Deschamps en de Engelse aanvoerder Wise voor tempowisselingen. In de aanval waren de lange Noorse international Flo en de kleine Italiaanse international Zola perfect op elkaar ingespeeld.

Het machtsvertoon van Chelsea bleef aanvankelijk beperkt tot technische hoogstandjes en gemiste doelkansen. Pas in de laatse minuut van de eerste helft scoorde Babayaro met een kopbal uit een hoekschop (1-0). In de tweede helft kreeg Feyenoord geen enkele kans om een gelijkspel af te dwingen. De aanvallers Kalou, Somalia en Van Vossen liepen machteloos over het veld. De middenvelders Bosvelt en Tomasson kregen de bal nauwelijks in bezit. Alleen de verdedigers speelden zich met slidings en tackles in de kijker, hoewel Konterman en vooral Van Gastel geen moment konden aantonen waarom ze voor een Europese topclub in aanmerkingen menen te komen.

Halverwege de tweede helft scoorde Flo uit een scrimmage, nadat Babayaro de bal tegen de lat had gekopt (2-0). In de slotfase was Flo het eindstation van een prachtige aanval, die werd ingeleid door Petrescu en met een verrassende hakbal werd verfraaid door Zola. Flo schoot de bal eerst tegen doelman Dudek op, maar in de rebound was de uitblinker van Feyenoord kansloos (3-0). Dudek kreeg voor rust last van zijn enkel na een mislukte uittrap. Hij wilde zich laten vervangen, maar bedacht net op tijd dat de reservedoelman niet voor de leeuwen gegooid mocht worden. De jonge Graafland was dinsdag naar Londen gevlogen, als vervanger van de geblesseerde Zoetebier.

Aan de andere kant leek De Goey zijn doel schoon te houden. De voormalige keeper van Feyenoord had de smoor in, toen hij in de laatste minuut alsnog werd gepasseerd door een schuiver van Cruz. De Argentijnse invaller profiteerde van fout van Desailly in de defensie.En nu maar hopen voor Feyenoord dat het wedstrijdbeeld vervaagt en de 3-1 nederlaag als een normale uitslag in de geschiedenisboeken wordt bijgeschreven. Met dank aan de gallery play van Chelsea, dat schoonheid liet prevaleren boven doelgerichtheid. Met dank aan Vialli, die zich na afloop in een dure auto met chauffeur naar huis of café liet brengen. Hij kreeg zijn verdiende loon.