Invloed Duitse banken op bedrijven krijgt kritiek

De invloed van Duitse banken in ondernemingen moet worden verboden. De crisis bij het bouwconcern Holzmann toont aan, dat de belangenverstrengeling tot problemen leidt.

Dat zegt de voorzitter van de Duitse monopoliecommissie, Wernhard Möschel. Deze commissie adviseert de regering. Hoewel banken langzaam bezig zijn hun deelnemingen af te stoten, hebben de meeste grote banken nog aanzienlijke belangen in bedrijven.

,,De banken in Duitsland doen alles; ze verstrekken kredieten, bezitten aandelen en fuseren bedrijven. Dat leidt tot botsende belangen'', aldus Möschel. Volgens hem is het Amerikaanse systeem van investmentbanks, die geen kredieten verstrekken en geen belangen in bedrijven hebben, een voorbeeld voor Duitsland.

Vooral de rol van het grootste geldinstituut in Duitsland, Deutsche Bank, is in het geding gekomen bij de Holzmann-crisis. Vorige week kwam een verlies van 2,4 miljard mark bij Holzmann aan het licht, waardoor faillissement dreigde. Deutsche Bank is met 15 procent aandeelhouder van Holzmann, voorzitter van de raad van toezicht en de belangrijkste kredietverstrekker.

De bankier Carl Boehm-Benzing, bestuurslid bij Deutsche Bank, geldt nu als boeman, omdat hij als voorzitter van de raad van toezicht zou hebben gefaald. Het weekblad Der Spiegel beweert dat Boehm-Benzing al maanden op de hoogte was van de werkelijke situatie bij het zwaar aangeslagen bouwconcern. Medewerkers van Holzmann zouden het bestuur al in de loop van het jaar gewezen hebben op risico's van een miljard mark.

Uit een analyse van McKinsey bleek dat waarden van bouwprojecten moesten worden aangepast voor een bedrag van een miljard mark. Bankier Boehm-Benzing zou steeds op de hoogte zijn geweest van deze ontwikkelingen, schrijft Der Spiegel. Deutsche Bank zou de afgelopen twaalf maanden voor 300 miljoen mark aan kredieten uit Holzmann hebben teruggehaald. Deutsche Bank wees de verwijten deze week uitdrukkelijk van de hand, en verklaarde dat Boehm-Benzing pas midden november informatie kreeg over de wanhopige financiële situatie. Justitie in Frankfurt stelt inmiddels een onderzoek in.