Internationaal

LONDEN

Ook vanmorgen bleven twee thema's de beurzen beheersen: olie en telecom. De robuuste olieprijs zorgde voor hogere koersen van oliemaatschappijen, die zwaar in de indices wegen. En de voortgaande telecom-strijd had hogere koersen in deze sector tot gevolg.

In Londen was de FTSE-index 0,7 procent hoger op 6.609 punten, vooral door een forse koersstijging van BP Amoco, British Telecom en Vodafone Airtouch. Beleggers dichtten het bod van Vodafone op het Duitse Mannesmann een grotere kans toe.

FRANKFURT

Mannesmann stoof 6,2 procent omhoog in Frankfurt, en was het meest verhandelde aandeel. Ook het bouwconcern Holzmann, waarvan de redding nabij is, kon fors omhoog. De winst van dit fonds bedroeg 39 procent. Mannesmann en Holzmann gaven de DAX-index een flinke impuls. Vooral dankzij deze twee fondsen won de graadmeter 0,7 procent op 5.864 punten.

PARIJS

In Parijs konden vooral Canal Plus en Thomson Multimedia flink omhoog. De succesvolle beursgang van het interactieve-televisiebedrijf Open TV vanmorgen trok de rivalen van de nieuwkomer mee omhoog. De CAC-index was 1,1 procent hoger op 5.246 punten.

TOKIO

De handel op de effectenbeurs van Tokio is vanmorgen geëindigd met een verlies van 0,9 procent. Het Nikkei-gemiddelde zakte met 174 punten tot 18.722.

Net als gisteren ging de beursindex even de grens van 19.000 punten over, maar dat bleek opnieuw niet houdbaar. Winstnemingen weerhielden uiteindelijk de beurs van een stijging. Vooral technologiefondsen werden van de hand gedaan, nadat ze weer waren gestegen in navolging van branchegenoten op de elektronische Nasdaq-beurs in de VS.

In Zuid-Korea waren de aandelenkoersen gemiddeld 0,4 procent hoger dan gisteren. In Australië sloot de handel met een bescheiden winst van 0,3 procent. De beurs van Hongkong registreerde aan het einde van de handel een verlies van 2 procent.

NEW YORK

Vrijwel de hele handelsdag schommelde het Dow-Jonesgemiddelde rond de 11.000 punten, om te sluiten op 11.008 punten. Dat betekent een kleine winst van 13 punten (0,11 procent). De grootste winnaar onder de hoofdfondsen was telecom- en kabelbedrijf AT&T. Geruchten dat dit concern overweegt een aparte notering aan te vragen voor zijn mobiele-telefonieactiviteiten stuwden de koers van het aandeel ruim 5 procent op. Softwareproducent Microsoft was – wederom – met bijna 27 miljoen stuks het meest verhandelde aandeel. Dat leverde een koerswinst van ruim 2 procent op.