In Terneuzen werkt alleen de directie

Bij Philips in Terneuzen hebben de werknemers het werk neergelegd uit protest tegen de aangekondigde overplaatsing van de productie van spaarlampem naar Polen. De vakbonden rekenen op een staking voor onbepaalde tijd.

Voor de laagbouw van Philips spaarlampenfabriek in Terneuzen staan zo'n 50 mensen in de motregen te kleumen. In twee afgezaagde olievaten is van houten pallets een vuurtje gestookt. Alleen tien leden van het management zijn binnen achter de jaloezieën aan het werk. Ondernemingsraadvoorzitter A. Caninus heeft goede hoop dat Philips de staking direct gaat voelen. ,,Voor de starters die gebruikt worden in de spaarlampen was er al een productieachterstand van 10 miljoen stuks'', zegt hij. ,,De kerstdagen komen er aan. Ik vind het niet erg als Philips zijn goede naam verliest doordat ze niet kunnen leveren.''

Alle 480 werknemers van Philips Lighting Terneuzen zijn in staking. Ook de 200 man sterke ochtendploeg is vanmorgen niet aan het werk gegaan. Werknemers hebben de poort geblokkeerd en wachten op de directieleden. Die mogen er volgens voorzitter A. Canrinus van de ondernemingsraad (OR) van de Philipsvestiging wel in.

De acties bij de Philips-vestiging zijn een reactie op de in oktober gelanceerde plannen van de bedrijfstop om de productie van spaarlampen te verplaatsen naar het Poolse Pila. De ondernemingsraad ontwikkelde een tegenvoorstel om de lampenproductie in Terneuzen te handhaven.

De staking van de werknemers van Philips Lighting in Terneuzen begon gisteravond. Om zeven uur vertelde de directie de ondernemingsraad dat hun plan voor de redding van de fabrieken niet haalbaar wordt geacht. De kostennadelen in vergelijking met productie in China en Polen zijn te hoog. Eerder op de dag zag de middagploeg de bui al hangen omdat de reactie op het OR-plan voor de redding van de fabriek uitbleef. Volgens OR-lid R. van Veldhuizen zijn alle machines keurig schoongemaakt zodat de grondstoffen niet zullen aankoeken als die de komende weken stil liggen. Hij zegt: ,,De mensen hebben alles keurig in orde gemaakt voor de staking. Dat mag van mij met koeienletters in de krant.'' Volgens Van Veldhuizen reageerde het personeel gisteren spontaan nadat Canrinus van de OR in de kantine het slechte nieuws bekendmaakte. ,,Dan houd ik ermee op, zeiden ze en ze liepen weg,'' aldus Van Veldhuizen.

Kort na twaalven ging vanmiddag in een Turks cafeetje naast de fabriek de inschrijving van de stakers van start. Volgens Van Veldhuizen is omstreeks een derde van de werknemers afkomstig uit België. De rest woont in Terneuzen en omgeving. Hij maakt een dramatische schatting: ,,Als de zaak hier dicht gaat kost dat 2 tot 3 procent van de Terneuzense beroepsbevolking zijn baan. Dan tel ik natuurlijk alle toeleveranciers mee.''