Gates schenkt 750 miljoen aan fonds kindervaccinatie

De liefdadige instelling van Microsoft-topman Bill Gates en zijn vrouw Melinda zal de komende vijf jaar 750 miljoen dollar uittrekken voor de vaccinatie van kinderen in de Derde Wereld. Dat maakte de Bill and Melinda Gates Foundation dinsdag bekend.

Gates, de rijkste man ter wereld, en zijn vrouw hebben dit jaar vijftien miljard dollar geschonken aan hun stichting, die in korte tijd is uitgegroeid tot de grootste liefdadige organisatie in Amerika. Drie maanden geleden beloofde de stichting, die zich behalve op gezondheidszorg ook richt op onderwijs, 1 miljard dollar te besteden aan studiebeurzen voor getalenteerde kinderen uit etnische minderheden in de Verenigde Staten. Die gift wordt gespreid over twintig jaar.

Eerder al schonk het echtpaar Gates 100 miljoen dollar aan groepen die zich bezighouden met de gezondheid van kinderen in ontwikkelingslanden. Ook financieren ze Internet-aansluitingen voor bibliotheken en scholen in arme Amerikaanse buurten.

De donatie die deze week bekend werd gemaakt zal worden besteed in overleg met de Wereldgezondheidsorganisatie, Unicef en de Wereldbank. De schenking is de eerste bijdrage aan een nieuw fonds, het Global Fund for Children's Vaccines, waarin al die instellingen zijn vertegenwoordigd. De komende zes tot acht maanden zal het fonds beginnen met de aankoop en distributie van vaccins. De operatie kan, volgens Wereldbank-topman James Wolfensohn, jaarlijks drie tot vier miljoen kinderen het leven redden.

Het fonds wil daarnaast ook de farmaceutische industrie aansporen om meer onderzoek te doen naar nieuwe vaccins tegen malaria, tuberculose, aids en andere ziektes die in arme ontwikkelingslanden de meeste slachtoffers maken. Door afname van grote hoeveelheden vaccins te garanderen, hoopt het fonds investeringen in dergelijk onderzoek te stimuleren.

Bill Gates (43) is de afgelopen weken veel in het nieuws in verband met de rechtszaak die de overheid tegen Microsoft heeft aangespannen.

Begin deze maand bepaalde een rechter dat de softwareproducent een monopolie heeft en misbruik maakt van die positie. Het persoonlijke vermogen van Gates, die ruim vijftien procent van de aandelen Microsoft bezit, is bijna 80 miljard dollar.