FPö wil speciale papieren voor buitenlanders

De extreem-rechtse FPÖ van Jörg Haider, die bij recente parlementsverkiezingen de tweede partij van Oostenrijk is geworden, heeft gisteren gepleit voor speciale identiteitsbewijzen voor buitenlanders van buiten de Europese Unie. Op de kaart zouden een vingerafdruk, een foto en de duur van het verblijf in Oostenrijk geregistreerd moeten worden. De partij beschouwt de kaart als een middel in de strijd tegen illegale buitenlanders. Organisaties voor minderheden hebben verontwaardigd gereageerd. Volgens een woordvoerder van de Oostenrijkse Groenen ontbreekt het er nog maar aan dat buitenlanders de kaart zichtbaar op hun jas moeten dragen. De sociaal-democraten noemden de kaart ,,een nieuwe davidster''. De regeringsformatie is twee maanden na de verkiezingen nog geen stap verder gekomen. President Klestil heeft de conservatieven opgeroepen snel te beslissen of ze bereid zijn in een regering zitting te nemen. (Reuters, AP)