EU wil maximumprijzen verhuur telefoonlijnen

De Europese Commissie wil de concurrentie in de Europese telecomsector vergroten door maximumprijzen vast te leggen voor de verhuur van telefoonlijnen voor de korte afstand, die van groot belang zijn voor communicatienetwerken van bedrijven.

De Finse Eurocommissaris Erkki Liikanen (ondernemingsbeleid en informatietechnologie) kwam gisteren met aanbevelingen voor prijsplafonds, die als richtlijn voor nationale toezichthouders in de telecomsector moeten dienen.

,,De huidige hoge prijs voor huurlijnen in Europa is schadelijk voor Europese bedrijven en heeft de verspreiding van Internet in Europa gehinderd'', aldus Liikanen. Het gaat om telefoonlijnen die door telecombedrijven worden verhuurd. Dergelijke huurlijnen worden ook steeds meer gebruikt door kleine en middelgrote bedrijven.

De sector die huurlijnen, datanetwerken en bedrijfscommunicatie beheert wordt ook door de opkomst van elektronische handel steeds belangrijker en neemt volgens de Europese Commissie in sommige landen al een kwart van de telecomsector voor zijn rekening. Internetproviders zijn steeds meer afhankelijk van huurlijnen, die een verbinding vormen met de grote telecomnetwerken.

De prijzen voor huurlijnen bij grensoverschrijdend dataverkeer zijn volgens de Europese Commissie in de EU vijftien keer zo hoog als in de VS.

Volgens gegevens van de Europese Commissie zijn de prijzen voor huurlijnen van 64 Kbit in Italië het hoogst en Duitsland het laagst, terwijl Nederland bij de duurdere landen hoort. De aanbevolen huurprijzen zijn gebaseerd op de niveaus in de drie goedkoopste EU-lidstaten.

De Europese Commissie doet ook andere aanbevelingen, waaronder het apart (en niet gekoppeld) verlenen van diensten via lokale lijnen, het snel toekennen van frequenties voor draadloze snelle lokale verbindingen en bevordering van snelle lokale digitale lijnen.

In Nederland begint KPN op korte termijn met dit laatste, terwijl Amsterdam met het zogenaamde `snelnet' experimenteert. Frequenties voor draadloze verbindingen moeten in Nederland nog worden geveild.