De zak van Sint

,,Als KPN dan zonodig een bekende Nederlander als Sint wil gebruiken, waarom dan niet Wim Dik in dat pak gehesen?'' Mr. R.E.P. de Ranitz, de advocaat van de `tv-Sinterklaas' Bram van der Vlugt, leek oprecht verontwaardigd over het promotiemateriaal van KPN. Het concern verspreidde vorige week 4,5 miljoen folders met een foto van Van der Vlugt als Sint. In een kort geding voor de president van de rechtbank in Amsterdam eiste Van der Vlugt op 23 november stopzetting van de verspreiding en een voorschot op een schadevergoeding van 500.000 gulden.

Volgens De Ranitz wordt Van der Vlugt, die al sinds 1986 in opdracht van de NPS de rol van intocht-Sinterklaas vervult, door jong en oud herkend. Van der Vlugt is het echte gezicht van Sint geworden en zowel de NPS als Van der Vlugt wil het uiterlijk van onze nationale kindervriend `zuiver' houden, aldus De Ranitz. Daarom slaat Van der Vlugt ook elke aanbieding om als Sint in een reclame te verschijnen af. Het ongeautoriseerde optreden van de `officiële' Sint in de commerciële KPN-folder is hoogst ongepast. Natuurlijk mag KPN een Sint in zijn foldertje afbeelden, maar niet dé Sint. Daarmee schendt KPN het portretrecht van Van der Vlugt, zo meende De Ranitz.

Daar dacht KPN anders over. Over welk portret hebben we het hier eigenlijk: dat van Van der Vlugt of van de Sint? Volgens KPN-advocate mr. W.J.M. Diekman bestaat de echte Sint niet, althans niet in een levende persoon. Het stikt van de Sinterklazen, mensen die met behulp van wenkbrauwen, baarden en snorren juist hun best doen níet herkend te worden. Het gaat dan ook niet om een portret van Van der Vlugt, maar van de figuur Sinterklaas, aldus Diekman. Hoewel KPN meende juridisch sterk te staan, had het concern duidelijk geen zin in gedonder met de Sint. In een poging de zaak te schikken stelde KPN voor een bedrag van 50.000 gulden te schenken aan een door Van der Vlugt aan te wijzen goed doel. Daar wilde de officiële Sint echter niets van weten, tot verbazing van KPN. ,,Aan de ene kant mag het allemaal niet te commercieel zijn, maar aan de andere kant vraagt de goedheiligman wel een bedrag van 5 ton als voorschot op de schadevergoeding. Het gaat uiteindelijk dus toch gewoon om de zak van Sinterklaas'', aldus Ernst Moeksis, persvoorlichter van KPN. Gisteren al deed de rechter, versneld en voorlopig nog zonder motivering, uitspraak: KPN moet de folders binnen 24 uur uit de winkels halen en een rectificatie plaatsen. Over een eventuele schadevergoeding beslist de rechter op 2 december.