Belgen bij prinselijk huwelijk gratis met niet-rijdende trein

Op zaterdag 4 december zouden de Belgen gratis met de trein naar de bruiloft van kroonprins Filip en Mathilde d'Udekem d'Acoz kunnen. Dat was althans het idee van de Belgische spoorwegen (NMBS). Maar gisteren werd de uitgifte van de gratis kaartjes ineens gestopt. Om te beginnen was er zo'n run op de loketten geweest dat er in vier dagen al 374.000 kaartjes vergeven waren. Dat is dezelfde bezetting als op een gewone werkdag, waar dan de gewone zaterdagreizigers (100.000) nog moeten worden bijgeteld – een drukte die volgens de NMBS zelfs met extra treinen tot bomvolle stations gaat leiden. Ook bleek dat slechts 20 procent van de Belgen die dag de trein naar Brussel wil nemen, waar de trouwerij plaatsvindt. De rest is van plan naar de kust, Brugge of Antwerpen te sporen voor een minder koninklijk dagje-uit.

De mensen die nog geen gratis kaartje hebben opgehaald, zijn woedend. Zij wisten niet beter dan dat de uitgifte tot zondag zou duren. Gisteren filmde de televisie tientallen Belgen die lokettisten de huid volscholden. Nu is dat in België niet ongewoon: gemiddeld een op de vijf dagen rijdt er geen trein vanwege stakingen. Door vertragingen, stakingen en slechte publieksinformatie ligt het treingebruik in België onder het Europees gemiddelde, meldt het blad Trends.

Over stakingen gesproken, het ergste moet misschien nog komen: een groep machinisten wil uit onvrede met hun CAO niet alleen op 3 december staken, zoals een van de vakbonden al heeft aangekondigd, maar ook op 4 december. ,,Een mediatiek geladen dag als deze is een gedroomde kans om druk uit te oefenen'', vindt stakingsleider Arthur Mercier. Hij wordt niet door de vakbonden gesteund maar wel door genoeg machinisten om zijn dreigement uit te voeren, mocht het een dezer dagen verwachte CAO-voorakkoord hem niet bevallen. De omstreden spoorwegdirecteur Etienne Schouppe wil alleen met de bonden praten, niet met `eenlingen' als Mercier. Dom van Schouppe, vindt Mercier: dat maakt de kans groter dat er op 4 december geen enkele Belg naar Filip en Mathilde kan komen kijken. Een van de 374.000 trotse bezitters van een gratis treinkaartje houdt daar al terdege rekening mee: ,,Ik dacht al, als de spoorwegen iets leuks voor de mensen doen, dan moet daar een addertje onder het gras zitten''.