BEASTIE BOYS

Onverantwoordelijke, seksistische en met bier spuitende braniemannetjes waren het, de drie blanke rappers die in 1987 de wereld veroverden met Fight for your right to party. Inmiddels hebben de Beastie Boys hun leven gebeterd en staan ze op de bres voor de mensenrechten in Tibet. Een handzame box met twee cd's en een informatief, door de groepsleden zelf geschreven boekje documenteert de ontwikkeling van hardcore-punkband tot gerespecteerde rapgroep die bas, gitaar en drums nooit definitief aan de wilgen heeft gehangen.

The Sounds Of Science: Beastie Boys Anthology biedt een weergave van de kleurrijke muziekpraktijk die de Beasties er op na houden, van rauwe punk tot bossanova en van de Elton John-cover Bennie & The Jets tot Rachmaninov, wiens Prelude in C# Minor gesampeld werd in de recente hit Intergalactic. Aan de hand van de schetsmatige opname The Biz Vs. The Nuge haalt Mike Diamond een prachtige anekdote op over de in tweeërlei opzicht grote rap-humorist Biz Markie, die als samplemateriaal een elpee van redneck-hardrocker Ted Nugent uit de kast trok en die als gast bij een Beastie Boys-sessie pas bereid was de microfoon ter hand te nemen nadat iemand een enorme zak snoep voor hem had gehaald.

Door een mooi evenwicht tussen bekende nummers en informele, funky improvisaties en live-opnamen geeft The Sounds Of Science een boeiend kijkje in de keuken van een groep die altijd de lol van het muziekmaken is blijven uitstralen, zelfs als er in het nummer Bodhisattva vow boeddhistische levenswijsheden en heilig gemurmel van Tibetaanse monniken in het spel zijn.

Beastie Boys: The Sounds Of Science (Grand Royal/EMI 72435 22940)