AEX stijgt op zwakke euro en forse groei

De zwakke euro, die vanmorgen ver onder de 1,02 dollar per euro daalde, zorgde vanmorgen voor flinke koerswinst op het Damrak. Ook de gunstige Nederlandse economie droeg bij aan de stemming.

Dat de Nederlandse economie flink zou groeien hadden analisten wel verwacht, maar de groei met 4 procent in het derde kwartaal verrastte zelfs de grootste optimisten. Het bericht zorgde er met de lage euro voor dat Nederlandse aandelen het beter deden dan die in de rest van Europa. Ook de Midkap-index steeg, met een toename van ruim 1 procent, mee.

De andere beurzen waren wel hoger, omdat de olie- en telecommunicatiesectoren erg in trek waren. Dat was ook te merken aan het Damrak, waar KPN met 3 procent omhoog ging, en Koninklijke Olie 1,6 procent toevoegde op 60,98 euro. Ook elders in Europa, met name in Londen, waren de oliemaatschappijen hoger nadat de prijs van ruwe olie opnieuw steeg tot bijna 26 dollar.

De euro bereikte vanmorgen het laagste punt tegenover de dollar in vier maanden, en kwam tegenover de yen zelfs op de zwakste koers ooit. De obligatiemarkt was vrijwel roerloos ten opzichte van gisteren, toen een slecht ontvangen Duitse staatslening de koersen wat drukte en de lange-termijnrente opstuwde. Het rendement op tienjaars Nederlandse staatsobligaties stond vanmorgen op 5,3 procent. De AEX-index kon dan ook omhoog met 6,48 punten (1,1 procent) tot 605,45 punten.

Daarmee overschreed de AEX-index opnieuw de grens van 600 punten, waar de index gisteren voor het eerst in zes dagen weer onder was geëindigd met een slotstand van 598,97 punten.

Bij de goede stemming op het Damrak bleven de Nederlandse uitgevers vanmorgen uit de gratie. Wolters Kluwer stond rond het middaguur op 30,80 euro, een verlies met 1,38 procent. Ook Elsevier pakte een verlies van ruim 1,5 procent om uit te komen op 9,11 euro. Daarmee bleef Elsevier op de laagste niveaus sinds begin 1996. Zelfs uitgever VNU, die gisteren nog met winst van de vloer ging, deelde vanmorgen in de malaise en verloor enkele eurocenten op 37,35 euro.

Grote winnaar onder de AEX-fondsen was Philips. De staking bij Philips Lighting Terneuzen werd op de beursvloer kennelijk voor kennisgeving aangenomen. Het elektronicaconcern pakte een winst van bijna 3 procent op 114,75 euro. Technologiefonds ASM Lithography was goede tweede door met 2,84 procent te stijgen naar 83,30 euro. ING werd opnieuw niet beloond voor de mooie derdekwartaalcijfers en boekte een licht verlies om uit te komen op 59,20 euro.

Onder de Midkap-fondsen deed Vedior goede zaken. Het uitzendbureau voerde vandaag de lijst aan met een winst van bijna 4 procent op 10,55 euro. Daarmee lijkt Vedior zich weer enigszins te herstellen na de klappen die het kreeg als gevolg een winstwaarschuwing vorige week. Gisteren kelderde het fonds nog met ruim 11 procent.