Winstprognose ING weer hoger

ING heeft voor de tweede maal dit jaar de winstprognose opgeschroefd. Het financiële concern (Postbank, Nationale-Nederlanden en ING Bank) gaat nu uit van een operationele winstgroei van 40 tot 45 procent. Aan het begin van dit jaar ging ING nog uit van 10 tot 15 procent groei.

Over de eerste negen maanden steeg de nettowinst uit gewone bedrijfsuitoefening tot 2,4 miljard euro (5,3 miljard gulden), tegen 1,6 miljard euro vorig jaar. Inclusief de verkoop van het belang in Libertel en de Nationale Investeringsbank bedraagt de nettowinst zelfs 4,1 miljard euro (9 miljard gulden). De winst per aandeel steeg met 81 procent tot 4,28 euro.

Vooral het bankbedrijf zorgde met een ruime winstverdubbeling voor de grootste bijdrage aan de groei. De nettowinst van de banken steeg met 136 procent tot 977 miljoen euro.

De investmentbank ING Barings behaalde een winst van 228 miljoen euro, tegen forse verliescijfers een jaar eerder toen Azië en Rusland zich midden in een financiële crisis bevond.

Het resultaat uit financiële transacties steeg van 410 miljoen euro tot 1.005 miljoen, deels als gevolg van de verkoop van Libertel (461 miljoen). Ook de lagere bijdrage aan de stroppenpot WVB, 480 miljoen euro in plaats van 697 miljoen een jaar eerder, zorgde voor extra winstgroei. Door de komst van de euro liep het resultaat uit de valutahandel met de helft terug tot 150 miljoen euro.

De verzekeringsactiviteiten van ING zagen de winst met 21 procent stijgen tot 1,44 miljard euro. De levensverzekeringen brachten 923 miljoen euro (plus 21 procent) op, terwijl de schadesector de winst met 44 procent zag stijgen tot 140 miljoen euro. Na een verlies van 19 miljoen euro vorig jaar staan de brandverzekeringen nu op een winst van 35 miljoen euro.

De derde poot van ING, vermogensbeheer, zag het vermogen met 14 procent stijgen tot 289 miljard euro. De Belgische tak, via dochter BBL, leverde de grootste bijdrage aan de groei. De bancaire activiteiten moesten in België een forse daling accepteren: de winst voor belastingen daalde met de helft tot 210 miljoen euro.

Beleggers reageerden nauwelijks op de kwartaalwinst. Het aandeel ING stond rond het middaguur op een winst van 0,3 procent tot 59,86 euro.