Vrouw van Arafat wekt woede

Het Palestijnse Gezag van Yasser Arafat heeft zich gisteren gedistantieerd van nieuwe beschuldigingen tegen Israel door Arafats vrouw, Suha. Deze hadden meteen al geleid tot een boze verklaring van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, dat herinnerde aan eerdere dergelijke beschuldigingen van Suha Arafat.

In een vraaggesprek met het Arabische satellietkanaal Orbit zei Arafats vrouw zondag dat Palestijnse kinderen kanker hebben gekregen door ,,giftig water en gassen die door Israel naar ons worden geleid''. Ze zei dat Israel insecticidefabrieken vestigt in joodse nederzettingen in de Gazastrook, die giftig afval lozen in Palestijnse woongebieden en in de zee.

Ook zei ze niet van plan te zijn zich te verontschuldigen voor soortgelijke beschuldigingen die ze twee weken geleden uitte in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever in aanwezigheid van de Amerikaanse presidentsvrouw, Hillary Clinton. Hillary Clinton, die kandidaat is voor een Senaatszetel in New York, werd vervolgens door pro-Israelische groepen onder vuur genomen. ,,De Israeliërs die verantwoordelijk zijn voor deze schendingen zijn ons niet alleen een verontschuldiging, maar ook financiële compensatie schuldig'', zei Suha in het interview.

Een woordvoerder van het State Department kritiseerde gisteren ,,de voortdurende herhaling van ongefundeerde beschuldigingen'' die ,,alleen dienen om te provoceren en die schandelijk en opruiend zijn''. Hij zei dat Washington dit standpunt aan het Palestijnse Gezag had overgebracht. De Palestijnse autoriteiten lieten vervolgens weten dat Suha's uitspraken ,,haar eigen standpunt vertegenwoordigen. Zij is geen lid van het Palestijnse Gezag''. ,,Verschillen van mening tussen de Palestijnse en Israelische zijde moeten door dialoog en onderhandelingen worden opgelost.'' (Reuters)