Vijf oudere patiënten in Twello overleden

Evenals in Wassenaar zijn ook in het Gelderse Twello binnen enkele weken vijf verpleeghuispatiënten overleden. Ook hier hadden de patiënten kort tevoren een griepachtig virus opgelopen.

De GGD onderzoekt in beide plaatsen of het om een influenzavirus gaat. Volgens A. Osterhaus van het Nationaal Influenzacentrum in Rotterdam is dit niet waarschijnlijk. ,,Deze mensen waren allemaal gevaccineerd.''

Echte griep kan epidemische vormen aannemen. Omdat daartegen maatregelen genomen kunnen worden, worden virussen standaard door de GGD onderzocht. Er zijn echter nog tal van andere virussen die griepachtige symptomen kunnen veroorzaken en waartegen niets te doen is. Of het in de verpleeghuizen om zo'n virus gaat, zal aan het eind van de week bekend zijn. ,,Áls het virussen zijn, want zelfs dat is nog niet helemaal zeker'', zegt Osterhaus.

De sterfgevallen in de verpleeghuizen zijn volgens Osterhaus ,,natuurlijk altijd tragisch'', maar op zich niet alarmerend. ,,Het zijn ouderen; die hebben een verzwakte weerstand. Jongeren krijgen van zo'n virus een lichte infectie. Ouderen kunnen eraan overlijden. Het is alleen wonderlijk dat ze nu gelijk achter elkaar komen.'' Dit kan volgens Osterhaus toeval zijn. Het zegt in elk geval niets over de hygiëne in de betreffende tehuizen. ,,Het zijn dingen die gewoon via hoest door de lucht worden doorgegeven. Daar kun je weinig tegen doen behalve de normale maatregelen. Handen wassen en zo.''

Volgens directeur Groen van het verpleeghuis Duinstede in Wassenaar zijn de patiënten niet aan het virus zelf overleden, maar was hun conditie al zo slecht dat zij de koorts niet konden verdragen. Een aantal andere patiënten in Duinstede is van dezelfde ziekte hersteld.