Verlies Manchester United door blunders

Twee grove blunders in de verdediging hebben Manchester United gisteravond tegen Fiorentina de das omgedaan. De titelhouder verloor in Florence zijn eerste wedstrijd in de tweede ronde van de Champions League met 2-0. ,,Op dit niveau mag je niet zulke doelpunten weggeven'', reageerde Manchester-verdediger Jaap Stam. De Nederlander had zelf geen schuld aan de treffers van de Argentijnen Batistuta en Balbo. In de Italiaanse competitie staat Fiorentina momenteel slechts tiende.

Bij de eerste treffer, na 25 minuten, speelde routinier Keane verkeerd op Stam en onderschepte Batistuta de bal. Hij schoot onberispelijk in. Het was het vierde doelpunt van `Batigol' in deze Champions League. Vlak na rust schutterde Berg aan de zijlijn. Het was wederom Batistuta die profiteerde en hij bediende Balbo. De andere Argentijn schoot in de korte hoek raak. Veel deed Manchester United niet terug. De ploeg kreeg een paar behoorlijke kansen, maar wist die niet te benutten. ,,We verdienden niet te verliezen'', beweerde Manchester-trainer Alex Ferguson na afloop.

De volgende wedstrijd speelt United op 8 december tegen Valencia. De Spaanse club won gisteravond afgetekend van Bordeaux (3-0). De wedstrijd werd geleid door de Nederlandse scheidsrechter Jol. Alle doelpunten vielen in de tweede helft. Valencia, slechts veertiende in de Spaanse competitie, was in het eigen stadion oppermachtig. Farinos, Ilie en Gonzalez maakten de doelpunten.

In groep A voerden Hertha en Barcelona (1-1) in het mistige Berlijn een schimmenspel op. Tot de rust was het zicht nog acceptabel, daarna werd het slechter. De Russische arbiter Levnikov liet de wedstrijd toch uitspelen. Tot zijn spijt was dat voor Barcelona-trainer Louis van Gaal het zoveelste bewijs dat de Champions League een commercieel gedrocht is geworden. Van Gaal: ,,Je voetbalt toch voor het publiek, je wilt een goed product leveren. Maar de toeschouwers hebben vanavond niets kunnen zien, de professionals op het veld evenmin. We moeten weten hoever we meegaan in de commercie. En waar we moeten stoppen. Er zal weinig meer veranderd kunnen worden aan het commerciële karakter van de Champions League.''

Lang niet alle 65.000 toeschouwers in het Olympisch Stadion van Berlijn zagen dat Luis Enrique Barcelona in de veertiende minuut op voorsprong zette. Een corner van Figo werd door Cocu met het hoofd verlengd en Luis Enrique kopte raak. Hertha maakte een kwartier later gelijk. Na een inworp legde Wosz terug op Michalke die van twintig meter hard inschoot (1-1). Hesp dook te laat naar de bal, maar de weer in genade genomen doelman liet in de wedstrijd ook een paar fraaie reddingen zien. Onder meer bij een kopbal van de Nederlandse verdediger in Berlijnse dienst, Dick van Burik. Bij Hertha zat Bryan Roy op de bank.

Barcelona speelde in de eerste helft met zeven Nederlanders. Zenden speelde linksback, Ronald de Boer verving op links de geblesseerde Rivaldo. Van Gaal haalde De Boer en Kluivert in de tweede helft naar de kant. Weinigen op de tribunes hebben dat gezien. De mist hing na rust als een rookgordijn over het veld. Van Gaal vond na afloop dat zijn ploeg twee punten had verloren. ,,Het schijnt dat we in de tweede helft nog grote kansen hebben gehad'', zei hij cynisch. ,,Dat hoorde ik tenminste van de spelers in de kleedkamer. Het is doodzonde dat we onder deze omstandigheden hebben gevoetbald.''

In de tweede wedstrijd in groep A won FC Porto met 2-0 bij Sparta Praag. Drulovic en de Braziliaanse topscorer verzorgden laat in de tweede helft de productie van de Portugezen.