Verdrag pakt fiscale vlucht via België aan

Nederlanders die in België wonen en in Nederland werken, moeten in de toekomst belasting betalen in Nederland. Voor velen betekent dit dat zij meer belasting gaan betalen dan ze nu doen. Op dit moment betalen zij belasting in het land waar zij wonen: België. Deze drastische verandering van de wijze waarop vele duizenden Nederlanders belasting gaan betalen – het `werklandprincipe' – wordt voorgesteld in een ontwerpbelastingverdrag tussen Nederland en België, waar ambtenaren van de twee landen al op 10 november hun handtekening onder hebben gezet. Dit blijkt uit een brief die staatssecretaris Vermeend (Financiën) en de Belgische minister van Financiën, Didier Reynders, ter informatie naar de vaste Kamercommissies voor Financiën hebben gestuurd.

Omdat de beide parlementen het verdrag nog moeten ratificeren kan het volgens de Belgische parlementariër Hubert Brouns (Christelijke Volkspartij CVP) van de Kamercommissie voor Financiën ,,tot 2003 duren tot de nieuwe belastingregeling wordt doorgevoerd''. De regeling zal ,,niet met terugwerkende kracht worden ingevoerd en er komt een compensatieregeling''. Nederland zocht al jaren een oplossing voor `fiscale vluchtelingen' uit Nederland die in Nederland werken maar in Belgie wonen omdat ze dan lagere belastingen betalen. België drong onder andere aan op een regeling voor de zogenoemde `grensarbeiders': Belgen die in België wonen maar in Nederland werken, en per maand gemiddeld zeshonderd gulden minder verdienen dan Nederlanders die in Nederland wonen maar in België werken. Het nieuwe akkoord moet ook een eind maken aan de heersende praktijk dat burgers sociale premies in het ene land en belasting in het andere land betalen, wat volgens de brief van de twee bewindslieden voor een ,,jaarlijks tombola-effect'' zorgt. Volgens Brouns is het ontwerpakkoord voor beide landen een goedmaker voor ,,de misser van 1970'' toen de regeling werd geïntroduceerd dat mensen belasting betalen in het land waar zij wonen.

Het ontwerpbelastingakkoord, waarin ook een nieuwe pensioenregeling staat, veroorzaakt naar verluidt onrust in Belgische grensplaatsen zoals Brasschaat, waar veel vermogende Nederlanders wonen. Maar anderen zijn er gelukkig mee – een deel van het Nederlandse bedrijfsleven bijvoorbeeld. Een van de gevolgen van het `oude' systeem is namelijk dat het voor Belgen steeds onaantrekkelijker wordt om vlak over de grens in Nederland te gaan werken. Zij betalen nu belasting in België en sociale premies in Nederland – het slechtste van twee werelden. Ger Essers, European Employment consulent bij de FNV in Weert, zegt: ,,Grote bedrijven in het zuiden des lands lijden daardoor onder een leegloop van technisch geschoolde Belgen. Omgekeerd zie je echter een run van Nederlanders op banen in België. Het is goed dat dit wordt rechtgetrokken.''