Van den Brink betuigt spijt over term `etnisch zuiveren'

De voorzitter van de Nederlandse Vakbond voor Varkenshouders, W. van den Brink, neemt zijn harde uitlatingen over de varkensplannen van minister Brinkhorst (Landbouw) deels terug. Hij doet dit in een gisteren verzonden open brief aan de minister.

Van den Brink zei vorige maand dat de plannen van de minister voor de varkenssector gelijk staan aan `etnische zuiveringen'. ,,Het woord etnisch dekt de lading niet. Het ware beter geweest als ik dit woord niet had gebruikt. Ik ben er echter van overtuigd, dat ik hiermee wél de gevoelens, die in veel agrarische gezinnen leven, weergaf'', aldus Van den Brink in de brief.

Over de plaatsing door Van den Brinks varkenshoudersbond NVV van honderden borden langs snelwegen met daarop de tekst: `Brinkhorst killer 10.000 boerengezinnen', schrijft hij: ,,Dit was niet bedoeld om de minister te beledigen of te beschadigen. De actie was een reactie op de wijze waarop u zich vanaf uw aantreden als minister over de varkenshouderij en de varkenshouders hebt uitgelaten.'' Volgens de varkenshouders had Brinkhorst met zijn uitlatingen de fatsoensnormen overschreden.

De open brief is een reactie op de uitlatingen van Brinkhorst in het televisieprogramma Buitenhof van afgelopen zondag. De minister sprak daarin van `valse profeten en rattenvangers van Hamelen' en doelde hiermee op sommige boerenleiders, onder wie Van den Brink.

De Tweede Kamer keurde gisteren tijdens het wekelijkse vragenuurtje de bewoordingen van Brinkhorst af. Het Kamerlid Geluk (VVD) waarschuwde de minister: ,,Wie wind zaait, zal storm oogsten.'' Meijer (CDA) `ergerde' zich aan de onderlinge scheldpartijen. ,,Ik hoop dat de minister eindelijk eens bruggen gaat bouwen.'' De minister zei in de Tweede Kamer niet van plan te zijn de kritiek op de boerenleiders terug te nemen.