The Guyver

Het blijft een raadsel waarom zoveel tekenfilms slechte speelfilms met echte mensen moeten worden. Ook bij The Guyver: Dark Hero, is het resultaat weer heel veel minder dan het getekende origineel. Vijf minuten van de oorspronkelijke Japanse manga zijn spannender, beklemmender en filmisch honderd keer interessanter dan de hele twee uur durende speelfilm die vanavond op RTL5 te zien is.

En toch is het een film waar je zeker een paar keer langs moet zappen. In het genre der transformerverhalen is dit er een met wel héél erg insectige monsters. Zelfs de halfgoede boosdoener loopt rond met een smerig vergrote rupsenkop. Tussen de echte slechteriken zitten nog walgelijker types. De held, de Guyver, is een reusachtige gestileerde kever in mensvorm met uitsteeksels als vlijmscherpe messen aan elleboog en andere uiteinden.

De `guyver' is een biologisch wapen dat een symbiose aangaat met zijn menselijke drager en verleent deze de kracht van honderd mannen (plus wat laser-capaciteiten). Soms wil het ding het lichaam overnemen, wat in de film fraai verbeeld is met de dreiging van lillend en kloppend vlees in de nek van de hoofdpersoon Sean Barker. Maar meestal kan de drager, net als Superman, zelf het moment bepalen waarop de transformatie plaatsvindt.

Als de film begint denkt Sean Barker dat hij Het Kwaad in de vorm van het bedrijf Kronos de genadeslag heeft toegebracht. Zijn vriendin smeekt hem alles te vergeten, maar iets trekt hem naar een archeologische opgraving in de bergen van Utah. En daar blijkt het bedrijf nog altijd te floreren en op het punt te staan een machtig wapen, daar achtergelaten door een oude buitenaardse beschaving, uit het hart van een berg op te graven.

Wie de strijd wint en of het wat wordt tussen Sean Barker (gespeeld door David Hayter, een lowbudget kruising van Johnny Depp en Tom Cruise) en de mooie misleide archeologe doet er weinig toe. Het gaat om de knokpartijen en die zijn prachtig van choreografie. Gore insectenmensen die als Amerikaanse showworstelaars in een quasi-karatestijl in een sciencefiction-grot elkaar van katoen geven. Het zou hilarisch zijn als het bloed niet zo smerig en afwisselend uit hun grauwe lichamen spoot.

The Guyver: Dark Hero (Steve Wang, VS, 1994), RTL5, 20.30-22.50u.