Technische problemen bij Royal Opera

Het Londense Royal Opera House Covent Garden, dat volgende week wordt heropend na een renovatie van meer dan 700 miljoen gulden, heeft gisteren de tweede operaproductie moeten schrappen wegens technische problemen. Alle zes voorstellingen van Le grand macabre van György Ligeti in de regie van Peter Sellars zijn afgelast omdat volgens directeur Michael Kaiser de theaterechniek het laat afweten en de decors niet snel genoeg kunnen worden gewisseld. Houders van kaartjes krijgen hun geld terug, de artiesten, onder wie Jard van Nes, krijgen hun gage toch betaald.

De andere openingsvoorstellingen met een gezamenlijk spectacle coupé van de Royal Opera en het Royal Ballet gaan wel door, evenals de uitvoeringen van Verdi's Falstaff, die worden gedirigeerd door Bernard Haitink, de musical director van het Royal Opera House. Covent Garden, dat vele jaren leed onder mismanagement, telkens wisselende bestuurders, gebrek aan subsidies, een elitair imago, enorme tekorten en een uit 1858 daterend totaal verouderd theater, hoopte met de renovatie definitief uit de problemen te zijn. Bernard Haitink dreigde de Britse regering vorig jaar met ontslag, dat hij later introk na toezeggingen voor meer subsidies.