Sydney ver weg voor volleyballers Italië

De volleybalploeg van Italië heeft na vijf speelronden bij het toernooi om de World Cup in Japan al twee keer verloren. Rusland (3-2) en de Verenigde Staten (3-0, na amper een uur) waren te sterk voor de wereldkampioen. De Italianen zullen veel moeite hebben om nu nog bij bij eerste drie te eindigen. Die klassering geeft recht op een startbewijs voor de Olympische Spelen. Er zijn nog zes ronden te gaan.

Rusland en Cuba zijn ongeslagen. De VS staat derde met één nederlaag. Cuba moet nog tegen de sterkste tegenstanders (Brazilië, Italië, Rusland en VS) spelen. Rusland, dat gisteren na een wedstrijd van twee uur de VS zijn eerste nederlaag toebracht (3-2), heeft alle topploegen al ontmoet en lijkt zeker van een hoge klassering.

Als Rusland zich bij de World Cup voor Sydney plaatst, mag Nederland definitief meedoen aan het tweede olympische kwalificatietoernooi, begin januari in Polen. Voor Oranje zou het gunstig zijn als ook Italië in Japan bij de eerste drie eindigt. Gebeurt dat niet, dan zullen de Italianen ook in Polen meedoen. Van dat toernooi gaat alleen de winnaar naar Sydney.

Italië won gisteren, een dag na het zware verlies tegen de Amerikanen, met 3-1 van het zwakke China.

De eerste set ging verloren. De Italiaanse aanvoerder Bracci bekende dat zijn ploeg zenuwachtig was geweest. ,,Het idee dat we niets meer mogen verliezen, zorgt voor druk.'' De kans is groot dat de beslissing over de eerste drie plaatsen pas op de laatste speeldag, volgende week donderdag, zal vallen. Dan treffen Italië en Cuba elkaar. Gisteren en vandaag hadden de ploegen een rustdag. Het toernooi wordt morgen hervat.