Spelersgroep Vitesse blij met komst Koeman

Ronald Koeman wordt bij Vitesse de zevende trainer in vier jaar tijd. De oud-international (78 interlands) is bijna rond met de Arnhemse club. Hij zal waarschijnlijk een contract voor tweeënhalf jaar tekenen.

Koeman volgt bij Vitesse Herbert Neumann op, die drie weken geleden werd ontslagen wegens de tegenvallende prestaties. De laatste onderhandelingen over het contract zullen waarschijnlijk komend weekeinde worden gevoerd als zijn zaakwaarnemer, Ger Lagendijk, terug is uit het buitenland. ,,Je mag me eigenlijk wel feliciteren'', zei Koeman gisteravond tegen journalisten. ,,Het doet mij deugd dat clubs steeds bij mij komen als ze een hoofdtrainer zoeken'', zei Barcelona-trainer Louis van Gaal in Berlijn na de wedstrijd tegen Hertha.

Koeman (36) is sinds juli '98 assistent van Van Gaal bij Barcelona. Hij heeft onder meer het tweede elftal van de Spaanse club onder zijn hoede. Koeman volgde bij de KNVB de speciale cursus coach betaald voetbal voor voormalige topvoetballers. Nadat hij was geslaagd, werd hij door de toenmalige bondscoach Guus Hiddink aangesteld als assistent voor de periode tot en met het WK in Frankrijk.

Koeman sloeg in het recente verleden aanbiedingen van Feyenoord, Ajax, FC Twente en AZ af. Op het aanbod van Vitesse heeft hij wel positief gereageerd. Koeman vindt het tijd geworden om op eigen benen te staan. Eerder gingen zijn generatiegenoten Gullit, Rijkaard en Wouters hem daarin al voor. Koeman heeft afgelopen weekeinde het bestuur van Barcelona op de hoogte gesteld van de interesse van Vitesse. De trainer wil wel een clausule in zijn contract waarin staat dat hij met onmiddellijke ingang uit Arnhem kan vertrekken als de Spaanse club hem als hoofdtrainer wil aanstellen.

,,Koeman zal nog moeten bewijzen of hij mij later bij Barcelona kan opvolgen'', reageerde Van Gaal gisteravond. ,,Hij heeft in ieder geval de tijd genomen om het vak te leren.'' Van Gaal ziet in korte tijd zijn vierde assistent bij Barcelona vertrekken. Eerst gingen de oud-internationals José Alexanco en Carlos Rexach naar het Japanse Yokohama Flugels en vervolgens werd Gerard van der Lem hoofdtrainer bij AZ.

De spelersgroep van Vitesse heeft verheugd gereageerd op de aanstaande komst van Koeman. De voorkeur ging na de Portugees Jorge en de Duitser Neumann uit naar een Nederlander. Ook Wim Jansen en Willem II-trainer Co Adriaanse stonden op het verlanglijstje van de club. Jansen had echter geen interesse. Het is nog niet duidelijk wanneer Koeman precies met zijn werkzaamheden begint in Arnhem. De verwachting is 1 januari. Momenteel is de eindverantwoordelijkheid in handen van Edward Sturing en Jan Jongbloed. Ze hebben niet de vereiste papieren. Officieel hebben ze volgens de voorschriften van de trainersvakbond CBV een maand dispensatie. Die termijn verstrijkt volgende week.