Shell ziet na winter daling van olieprijs

De olieprijs, die deze week recordhoogten heeft bereikt, zal na de winter dalen. Niettemin kan de prijs op korte termijn verder stijgen als de olievoorraden snel afnemen of een strenge winter de vraag opdrijft. Na de winter zullen de olieproducerende landen waarschijnlijk hun productie weer opvoeren. Dat zei Maarten van den Bergh, president-directeur van Koninklijke Olie (de Nederlandse houdstermaatschappij van Shell), gisteren op een bijeenkomst in Den Haag.

De olieprijs per vat heeft deze week het hoogste niveau bereikt sinds de Golfoorlog in 1991. Dit jaar steeg de prijs per vat Brent-olie van 9 tot ruim 25 dollar. De belangrijkste oorzaak is de afspraak van de olieproducerende landen om de productie fors te beperken.

,,Maar als je naar de lange termijn kijkt, zie je dat de cohesie tussen de olieproducerende landen nooit eindeloos duurt'', zei Van den Bergh.

De hoge olieprijs zorgt voor extra inkomsten bij olie-exporteurs als Saoedi-Arabië en Venezuela, maar houdt ook risico's in. ,,Saoedi-Arabië hecht altijd veel waarde aan een goede relatie met de Verenigde Staten. Bovendien dwingt de hoge olieprijs importerende landen alternatieven te gebruiken, bijvoorbeeld gas.''

Van den Bergh wees erop dat de OPEC, de organisatie van olieproducerende landen, tevreden zegt te zijn met een prijs van 18 tot 20 dollar per vat. ,,Bij de meeste olievelden liggen de kosten van de productie inmiddels beneden de 8 dollar. De marge is dus ruim genoeg.''

Hij zei dat de prijsvorming van olie grotendeels gedreven wordt door fundamentele factoren als vraag en aanbod en speculanten nog geen grote invloed hebben op de prijzen. ,,Maar de prijs schiet door, naar beide kanten. Want de markt reageert ook op emoties. En de gegevens over bijvoorbeeld de olievoorraden in de wereld komen heel traag door.''

Daarin schuilt ook het dilemma van de OPEC-landen, die begin deze maand herhaalden dat ze hun zelfdiscipline ten minste tot maart volgend jaar willen handhaven. De prijs laat zich niet goed sturen. ,,Met hoeveel moeten ze hun productie verhogen om de prijs op een redelijk niveau te stabiliseren? Met één miljoen vaten, twee of drie miljoen?'', aldus Van den Bergh.

De wereldeconomie heeft dit jaar vooralsnog weinig last gehad van de extreme stijging van de olieprijs, zei Van den Bergh. Shell blijft voor het toetsen van nieuwe investeringen nog steeds uitgaan van een olieprijs van 14 dollar per vat.

Op de voorspellingen van analisten wil hij niet afgaan. ,,Daar zit geen lijn in, dat is iedere week wat anders proberen.''