`Seattle strijdtoneel van lidstaten WTO'

De 135 lidstaten van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) zijn het definitief niet eens geworden over een ontwerptekst die de basis zou vormen voor een nieuw wereldhandelsoverleg dat volgende week in Seattle begint. Dat hebben Nederlandse diplomatieke bronnen bij de WTO dinsdag bevestigd. Ze vrezen nu dat de Amerikaanse havenstad het toneel wordt van een hevige strijd tussen de lidstaten.

Maandag waren de gesprekken over een nieuwe tekst al met een etmaal verschoven, omdat de standpunten nog te ver uiteenliepen. Nu wordt er een tekst van ruim dertig pagina's naar Seattle gestuurd waarin de meningsverschillen staan opgesomd. Het was oorspronkelijk de bedoeling dat er een duidelijker en kortere versie zou komen. De lidstaten van de WTO kunnen vooral niet uit de voeten met het landbouwdossier.

In Seattle begint dinsdag een grote vierdaagse WTO-conferentie. Tijdens de conferentie moet het startsein klinken voor een nieuw overleg over verdere vrijmaking van de wereldhandel, de zogenoemde Millenniumronde.

Vooral het landbouwdossier zal tijdens de komende onderhandelingen in het middelpunt komen te staan. De Caïrns-groep, een overleggroep van Latijns-Amerikaanse en zuidelijke landen onder aanvoering van Australië, wil het mes zetten in overheidssubsidies aan de landbouwsector. Zij zien zich daarin gesteund door de Verenigde Staten. De Europese Unie, Noorwegen, Japan, Zuid-Korea en Zwitserland zijn echter fel tegen.

Brussel zet in op een veel bredere agenda en wil het gemeenschappelijk landbouwbeleid handhaven. Als zo'n brede agenda het niet haalt, ziet Europees handelscommissaris, de Fransman Lamy, het somber in. Dan is de kans klein dat de onderhandelingen voldoende brandstof hebben om drie jaar te duren, stelt hij.

Ondanks alle dreigende donkere wolken boven Seattle ziet WTO-directeur Mike Moore de toekomst nog zonnig in. ,,Seattle zal niet mislukken'', zei hij gisteren, nadat hij geconfronteerd was met het diplomatieke falen in Genève. ,,Er staat daarvoor te veel op het spel.'' (ANP)