Philipp Holzmann Nederland bloeit

Het Duitse bouwbedrijf Philipp Holzmann heeft surseance aangevraagd, maar Philipp Holzmann Nederland floreert. Een faillissement zou de dochter goed uitkomen.

In tegenstelling tot de slechte bouwmarkt in Duitsland floreren de Nederlandse bouwbedrijven als nooit tevoren. Terwijl Duitslands tweede bouwmaatschappij Philipp Holzmann AG met faillissement wordt bedreigd, heeft Philipp Holzmann Nederland de handen vol aan nieuwe opdrachten.

De Nederlandse dochtermaatschappij bestaat uit het Amsterdamse bouw- en restauratiebedrijf Hillen & Roosen en aannemingsbedrijf Dubbers-Malden. Algemeen directeur H. Klein Haneveld van Philipp Holzmann Nederland ziet een mogelijk faillissement als een uitkomst voor zijn bedrijven.

Hoe gaat het met Philipp Holzmann in Nederland?

,,Uitstekend, dank u. Al merken we wel dat de markt nog erg huiverig is. We krijgen ongeveer tien ongeruste telefoontjes per dag van mensen die ook het nieuws volgen. Onderaannemers die vragen of ze hun geld nog wel krijgen. Opdrachtgevers die zich zorgen maken over de lopende projecten. Maar langzaam ebt de ongerustheid nu weg. Het personeel houdt zich in ieder geval rustig, dat weet precies hoe de verhoudingen in elkaar zitten.''

Wanneer heeft u voor het laatst iets uit Duitsland gehoord?

,,Het laatste telefoontje van de moedermaatschappij kwam afgelopen zondag. Een van de Duitse directeuren belde me 's avonds thuis op om te vertellen dat het er erg slecht voor stond in Frankfurt. Ze zaten in een vergadering met de bankiers en crediteuren en hij durfde niet te zeggen hoe het zou aflopen. Maandag werd het nieuws bekendgemaakt. De laatste dagen horen we weinig uit Duitsland. De president-commissaris van Hillen & Roosen is ook lid van de raad van bestuur van Holzmann in Duitsland. Hij is erg moeilijk bereikbaar deze dagen. Helemaal niet eigenlijk. Evenals de andere bestuursleden in Frankfurt heeft hij op dit moment waarschijnlijk andere dingen aan zijn hoofd.

De laatste keer dat ik zelf in Duitsland ben geweest was drie maanden geleden. Toen gingen de besprekingen nog over de normale gang van zaken: de invoering van de euro, de millenniumproblematiek, dat soort dingen.''

Hoe verbaasd was u over het tekort van bijna drie miljard gulden?

,,We weten al vier jaar dat het erg slecht gaat met Philipp Holzmann. Toch kwam het nieuws onverwacht. We hadden het idee dat het de laatste tijd juist beter ging met het bedrijf.''

Hoe beïnvloedt de surseance in Duitsland jullie?

,,Doordat er geen financiële dwarsverbanden zijn, hebben de problemen in Duitsland geen enkele invloed op ons. We worden voornamelijk gefinancierd op basis van onze eigen balans en die ziet er prima uit. Wel is het zo dat we altijd in onze ontwikkeling geremd zijn. Als je bouwt moet je garanties afgeven. De bank kijkt niet alleen naar Hillen & Roosen maar ook naar de moedermaatschappij. Als Duitsland failliet gaat moeten we op zoek gaan naar een nieuwe aandeelhouder. Dat zou voor ons een mooie opportunity zijn.''

Waar houdt Philipp Holzmann Nederland zich nu mee bezig?

,,We hebben net enkele spraakmakende opdrachten aangenomen, onder meer op het Burgemeester de Monchyplein in Den Haag, op de oude locatie van het stadhuis. We gaan de fundering van de Beurs van Berlage vernieuwen en we bouwen een nieuw kantoor voor de Postbank in Amsterdam.''

Gaan jullie daarvoor Duits personeel aannemen?

,,Dat denk ik niet. Het Duitse personeel spreekt geen Nederlands en is veel te duur.''