Pastorale

Tatatataa, ,,Hier is Hetzwerk in een exclusief interview met de Scheldende Mestmiljonair Boer Brink uit de woeste wouden van Gotham op de Veluwe. Eerst krijgt u nog een filmpje te zien van al zijn wandaden. Blijft u vooral kijken, maar houdt de kinderen uit de buurt.''

Een man met grijze baard en wijd uitstaande oren komt in beeld. Met de pijp in de mond loopt hij door een grote schuur en hij strooit een schep zaagsel over varkens, hahahaha. Een opsomming van zijn wapenfeiten. De diefstal van de mestboekhouding uit Assen. En hij heeft het mestproces gewonnen tegen Batman. Nog meer varkensexcrementen zullen het grrondwater vergiftigen en de llucht bederven, hihihihihihi.

We zien hem grijnzend tussen politie-agenten rennen bij een demonstratie. Borden met ,,killer van 10.000 boeren''. Dan kijkt hij nog eens ernstig: ,,Acties mogen wat mij betreft ver gaan en dan vind ik dat ik het punt van burgerlijke ongehoorzaamheid mag overschrijden''.

Dan een fragment uit een diepte-interview in de zondagochtendshow Binnentuintje, met minister van de Landbouw Bathorst persoonlijk. Die kwam uit Brussel om Gotham van alle mest te verlossen.

Interviewer: ,,Bathorst, Mestmiljonair heeft gezegd dat u een killer bent die etnische zuiveringen houdt onder boerengezinnen.''

Bathorst: ,,Heeft hij dat gezegd?''

Interviewer: ,,Ja.''

Bathorst: ,,Er zijn een aantal valse profeten, een paar rattenvangers van Hamelen in Nederland. En ik zeg lekker niet wie.''

Na deze schokkende beelden gaan we naar de studio van Hetzwerk. Mestmiljonair is uit zijn woeste woud naar de studio gekomen. Zijn angstaanjagende gezicht is vol in beeld maar staat op vriendelijk. Hij schreef een open brief aan Bathorst.

Moedige interviewer: ,,Bathorst wil niet meer met u praten. Dan verliest u toch draagvlak onder uw eigen boeren?''

Mestmiljonair: ,,Ok, ok, ik laat het woord ,,etnisch'' vallen. Dat heb ik in een open brief aan Bathorst geschreven. Blijft over dat Bathorst een killer is die zuiveringen houdt onder boerengezinnen. Die zuiveringen zijn dus niet langer ,,etnisch''. Die gezinnen voelen het wel zo en dus zeg ik het lekker, hahahahohohohoo.''

Later die avond: ,,Hier Wouke van Schetterburg van Gotham Vandaag, voor de diepere achtergronden van de politiek. We hebben een speciaal gesprek met de Mestverlosser. Bathorst, wie is die rattenvanger van Hamelen?''

,,Hè?''

,,U hebt mij toch verstaan? Wie is die rattenvanger?''

,,Wat?''

,,U wilt het niet zeggen, hè, wie dat is?''

,,Nee, ik zeg het lekker niet. Ik krijg het niet over de lippen.''

,,Dan blijf ik hier net zo lang staan tot u het toch doet.''

,,Goed, goed, Mestmiljonair, Mestmiljonair.''

Meesterinterviewster Van Schetterburg: ,,En nu die ratten. Zijn de boeren de ratten?''

Bathorst: ,,Nee dat heb ik niet zo bedoeld. De meeste boeren zijn lief. En die rattenvanger heeft ook kinderen gelokt. Ze gingen de afgrond in, dat is het hem. Ik wil ook praten over milieunormen.''

Van Schetterburg: ,,Nee, dat is onbelangrijk. Dit is de afdeling sprookjes. En nu over naar de Kamer waar zich vandaag een spreekkoor had verzameld.''

We zien mannen in pakken en stropdassen voor de microfoon weeklagen en knarsetanden. Met de handen in de lucht roepen ze ,,draagvlak, draagvlak, onderhandelen''. Ze hebben hun vertrouwen in Bathorst verloren.

Zal Bathorst ons van de mest verlossen? Zal hij het woord ,,Rattenvanger'' intrekken? Zal Mestmiljonair dan ook het woord ,,zuiveringen'' schrappen? Zal Bathorst dan als goed gebaar ,,Hamelen'' laten vallen? En zal uiteindelijk het woord ,,killer'' sneuvelen?

Blijft u kijken naar de diepgravende reportages over de landbouw van Gotham.