Parlement Koeweit stemt vrouwenkiesrecht af

Het Koeweitse parlement heeft gisteren een decreet van de emir afgestemd dat de vrouwen actief en passief kiesrecht gaf.

De maatregel van de emir, die afgelopen juli werd afgekondigd nadat het parlement wegens obstructiepolitiek was ontbonden, werd met 41 tegen 21 stemmen verworpen. Onder de 41 tegenstemmers waren ook veel liberalen, die in principe voor vrouwenkiesrecht zijn maar van mening zijn dat de emir dit niet in afwezigheid van de volksvertegenwoordiging had mogen decreteren.

Liberale parlementariërs hebben besloten zo spoedig mogelijk een wetsontwerp in te dienen dat vrouwen alsnog politieke rechten geeft. Dit ontwerp zou meer kans van slagen hebben, hoewel vermoedelijk niet alle 14 liberalen in het parlement vóór zullen stemmen. De liberale parlementariër Sami al-Munayes zei gisteren dat veel van parlementariërs zich achter het principiële motief verschuilen, terwijl ze in hun hart eigenlijk ,,de helft van de maatschappij het recht om te leven willen ontzeggen''.

Talrijke vrouwen woonden de zitting van het 50 leden tellende parlement plus de 13 kabinetsleden, die eveneens meestemden, gisteren bij in een speciaal gereserveerde sectie van de bezoekersgalerij. ,,Dit is tragisch'', zei een vrouwenrechtenactiviste. ,,We hebben een historisch unicum tot stand gebracht. Een parlement stemt voor beperking van de democratie, wat een farce!''

Honderden mannen die eveneens aanwezig waren, applaudisseerden toen het resultaat van de stemming bekend werd. Ook de moslim-fundamentalist Ahmed Baqr kreeg applaus toen hij zei: ,,Het Koeweitse volk wil het (vrouwenkiesrecht) niet. Waarom willen jullie het opleggen?'' ,,God heeft in de Koran gezegd dat de mannen superieur zijn aan de vrouwen. Waarom wordt dat niet gerespecteerd?''

De overwegend sunnitische tegenstanders van vrouwenkiesrecht zeggen dat islam en traditie niet toestaan dat vrouwen zich onder mannen mengen tijdens verkiezingscampagnes en andere parlementszaken. Shi'itische parlementariërs aanvaarden politieke rechten voor de vrouw wel. In de Islamitische Republiek Iran hebben vrouwen ook volledig kiesrecht; de Arabische Golfstaten met hun sunnitische establishment hebben niet eens een parlement, laat staan vrouwenkiesrecht.

De Verenigde Staten, Koeweits belangrijkste bondgenoot, deden gisteren een beroep op het emiraat vrouwen alsnog volledige politieke rechten te geven. Politieke participatie, ,,inclusief de belangrijke rol van vrouwen in het politieke proces'', is al lange tijd een fundament van de Amerikaanse politiek, aldus een woordvoerder. (Reuters, AFP, AP)