Opvangkliniek voor psychoten

Amsterdam krijgt een opvangkliniek voor psychotische en verwarde mensen die 24 uur per dag open zal zijn. Daarmee moet worden voorkomen dat die mensen worden opgesloten in politiecellen.

Dat heeft het Amsterdamse driehoeksoverleg deze week besloten naar aanleiding van voortdurende problemen met de opvang van mensen in een psychotische toestand. Het overleg van burgemeester, hoofdofficier van justitie en hoofdcommissaris wil dat de politie een meer teruggetrokken rol gaat spelen. ,,Politiemensen zijn geen verplegers'', zegt hoofdofficier H. Vrakking. Nu belanden verwarde mensen vaak, vooral 's nachts, in een politiecel omdat er geen opvangplek beschikbaar is.

In Amsterdam overleed in de nacht van maandag op dinsdag een 42-jarige man die donderdag in verwarde toestand uit zijn huis was gehaald. De man was naakt en gooide huisraad uit zijn woning in de Kanaalstraat. De `vliegende brigade' van agenten in ME-tenue wist hem te overmeesteren en voerde hem geboeid in een ME-busje af. Volgens de politie kreeg hij op het bureau hartritmestoornissen, waarna hij naar het ziekenhuis werd gebracht.

Het openbaar ministerie heeft de rijksrecherche ingeschakeld om de dood van de man te onderzoeken. Zijn familie vindt dat de hulpverlening heeft gefaald, zei een schoonzus gisteren voor de lokale zender AT5. Ook zou de politie te hard zijn opgetreden. De politie had de man traangas in het gezicht gespoten en een laken over hem heen getrokken. Een dag eerder was de man ook al met de politie in aanraking geweest, omdat hij in verwarde toestand een auto had vernield. Een psychiater vond toen dat er geen aanleiding was voor een gedwongen opname.

De politie heeft al lang problemen met de opvang van mensen in psychotische toestand. Negentig tot honderd keer per maand wordt een psychiater ingeschakeld, die in eenderde van de gevallen een besluit neemt over gedwongen opname. ,,Wij zijn het putje van Nederland'', zegt Vrakking.

De kliniek moet worden opgezet door psychiatrische inrichtingen in Amsterdam, vindt de driehoek.