NEUA KRAPAU EN PAD TOEA NGOG

Een eenvoudige Thaise maaltijd kan bestaan uit één of twee gerechten en rijst. Als er gasten aanschuiven verschijnt er meer op tafel. Alles tegelijk: van soep tot eventueel toetje. Vandaag twee gerechten, die samen een maal vormen. Alle ingrediënten zijn te krijgen in toko's. In het Verre Oosten heeft vissaus de rol van zout.

Eerst neua krapau. Snijd de biefstuk met een scherp mes in dunne plakken. Pel en snipper de knoflook. Wrijf de pepers in een vijzel fijn. Rawitpepers zijn scherp, ook op de huid. Raak de gemalen pepers daarom niet met de handen aan, maar gebruik een lepel. Snijd de gepelde ui in halve ringen, de bosui en de maïs in stukjes van 2-3 centimeter en de paprika in smalle reepjes. Tot hier kan alles worden voorbereid; de rest vraagt weinig tijd. Verhit de olie in een wok en bak hierin de snippers knoflook en de gewenste hoeveelheid gemalen peper. Voeg de plakken biefstuk toe en roerbak die tot ze bruin en gaar zijn. Breng het vlees op smaak met oestersaus, vissaus, sojasaus en suiker. Roerbak dan de gesneden groenten mee tot ze beetgaar zijn. Proef of het gerecht op smaak is en gaar genoeg. Garneren met de hete basilicum. Serveer er pandanrijst bij.

Pad toea ngog is gebakken taugé met tahoe. Snijd 250 gram tahoe in blokjes van 2 centimeter in het vierkant en bak of frituur die even tot ze lichtbruin zijn. Fruit in drie eetlepels olie twee teentjes gehakte knoflook lichtbruin. Doe daarbij: drie bosuien in stukjes van 2 cm. gesneden, een Spaanse peper in ringen, 350-400 gram taugé en de blokjes tahoe. Kort roerbakken, want de taugé moet knapperig blijven. Op smaak brengen met vissaus, suiker en oestersaus.