`Muur van de Schande' afgebroken

De gemeenteraad van de Tsjechische stad Ústí nad Labem heeft gisteren besloten de muur die twee flats met Roma (zigeuners) scheidt van de Tsjechische bewoners van de stad, af te breken. Daarmee zwicht de gemeenteraad voor grote druk uit binnen- èn buitenland.

De muur – die al snel de bijnaam `de Muur van de Schande' kreeg – is vandaag tegen het middaguur afgebroken. De afbraak begon vanochtend al voor zonsopgang. De Roma achter de muur hieven prompt het glas. De beslissing van de raad komt volgens burgemeester Ladislav Hruška neer op ,,een goed compromis, dat de inwoners ten goede komt''.

De 65 meter lange en bijna twee meter hoge muur werd midden oktober op last van het gemeentebestuur opgetrokken met het oog op klachten van de Tsjechen in de betreffende straat als zouden de in de twee flats geconcentreerde Roma stelen en voor vuil- en lawaaioverlast zorgen, beschuldigingen die door de Roma zelf werden tegengesproken; zij op hun beurt klaagden over de vorming van een getto als climax van stelselmatige discriminatie waarvan de Roma in de Tsjechische Republiek het slachtoffer zijn. De bouw van de muur werd ondanks scherpe protesten op nationaal en internationaal niveau doorgezet. De voorzitter van de Europese Commissie, Romano Prodi, zei in zijn reactie dat ,,Europa nooit meer muren kan accepteren die Europese burgers van andere Europese burgers scheiden.'' De regering van premier Miloš Zeman vond dat de muur ,,Tsjechië van Europa scheidt'' en de Tsjechische president Václav Havel sprak van ,,een symbool van intolerantie en discriminatie'' waarachter ,,we Europa niet meer kunnen zien''. De muur bevatte overigens een aantal gaten en doorgangen en is aldus minder hermetisch dan de naam suggereert.

De gemeenteraad van Ústí nad Labem besloot gisteren vier huizen van Tsjechische inwoners in dezelfde straat aan te kopen. Een daarvan zal worden gesloopt. Het gaat daarbij om de woningen van mensen die hebben geklaagd over de overlast van de Roma. Zij moeten door de aankoop van hun woningen in staat worden gesteld zich elders in de stad te vestigen.

Het geld voor de aankoop van de woningen komt uit een eenmalige subsidie van de Tsjechische regering. De rest van die subsidie wordt gebruikt voor sociale programma's in de wijk waar het conflict zich heeft afgespeeld, een duidelijke achterstandsbuurt. (Reuters, AFP, AP)