Mantel Beatrix niet de originele

De koningsmantel die koningin Beatrix en prinses Juliana hebben gedragen bij hun inhuldiging was niet het originele kledingstuk dat hun voorouders hebben gedragen. Dat zegt de journaliste Dieuwke Grijpma in haar vandaag verschenen boek `Kleren voor de elite – Nederlandse couturiers en hun klanten 1882-2000'.

Het dragen van de traditionele mantel, waarin Willem I, Willem II, Willem III en Wilhelmina werden ingehuldigd, stond symbool voor de continuïteit van het koningschap. Juliana had voor haar inhuldiging in 1948 haar Zwitserse couturier Erwin Dolder opdracht gegeven de uit 1815 stammende met hermelijn afgezette en gevoerde mantel te restaureren.

De couturier verving echter op eigen initiatief het rode fluweel door nieuwe stof. Alleen de originele met gouddraad geborduurde leeuwen en het hermelijn werden door Dolder op de nieuwe koningsmantel gezet. De oude mantel hield Dolder zelf. Juliana, die pas kort voor haar inhuldiging van Dolders ingreep hoorde, gebood de couturier het verhaal aan niemand te vertellen.

Toen de nieuwe koningsmantel in 1980 bij de inhuldiging van Beatrix uit zijn ijzeren kist werd gehaald, bleek dat het gelige hermelijn door het rode fluweel onherstelbaar was bevlekt. Nieuw hermelijn kon niet worden gebruikt, omdat dit te wit zou afsteken. Oud hermelijn was niet te krijgen. Uiteindelijk vond Theresia Vreugdenhil, sinds 1965 de couturier van Beatrix, mevrouw Brenninkmeyer-Maurer (van de C&A-familie) bereid een hermelijnen jas af te staan. Deze werd in de mantel verwerkt.

Koningin Beatrix is er volgens Grijpma altijd van overtuigd geweest dat zij de originele mantel bij haar inhuldiging had gedragen. ,,Theresia Vreugdenhil heeft me dat verzekerd.''

Het is onbekend waar de oude mantel, die Dolder tot zijn dood in 1970 in Zwitserse homobars verschillende keren trots heeft laten zien, is gebleven. De nieuwe mantel hangt naast de trouwjurk van Beatrix op zolder van Huis ten Bosch in Den Haag. Of die ooit nog zal worden gedragen is onduidelijk.