Lekkel vliegen

Uw schoenen en autoradio komen uit China, waarom uw vliegtuig niet? Zo opent de Internetsite van de Amerikaanse importeur van de Nanchang CJ6. Hij heeft er al een dikke honderd verkocht. Logisch: het toestel kost minder dan de helft van een Amerikaans sportvliegtuig en is makkelijk onder de knie te krijgen, ook voor een onervaren piloot. De Nanchang wordt in communistisch China nog steeds verkocht als licht aanvalsvliegtuig. Het zou zelfs bij enkele conflicten zijn ingezet, aldus de verkoper.

Mr. Sax, een Nanchang-restaurateur in Miami, toont me een voorbeeldig opgeknapt exemplaar, mooier dan het in China ooit is geweest. De originele Chinese rode sterren heeft hij gehandhaafd. Gewoon voor de lol, en omdat het mooi staat bij het donkerblauw van het toestel. Binnenin zijn de meters voorzien van Chinese opschriften met keurige, Engelse plakkertjes erbij. De kunstmatige horizon is een schoonheid. Daar heeft een Chinese fijnschilder duidelijk op gezwoegd. We lopen een paar stappen naar achter, in bewondering. ,,So Goef, wanna go for a ride?'' Ik jok dat ik vrijwel dagelijks een parachute draag in Nederland, en kan mee. Het lawaai waarvoor mr. Sax me heeft gewaarschuwd valt mee. Een penetrante trilling in scrotum, middenrif en strottenhoofd, dat is alles. Het toestel klimt als een pijl. Het schaakbordsaaie stratenplan van Miami strekt zich uit tot de horizon. Beneden heeft elk huis een zwembad. In de verte, noordwaarts langs de snelweg, liggen onder een grauwe walm minder welgestelde contreien: de wijken waar de gevluchte Cubanen wonen, en waar elke nacht de sirenes loeien. Mr. Sax draait liever westwaarts. De stad gaat abrupt over in de Everglades. Daar is alle gelegenheid voor twee, drie snelle koprollen en stoort niemand zich aan het nijdige geloei van de 400 pk zware motor. Mr. Sax geeft mij de knuppel en laat me een paar snelle bochten draaien. Makkelijk is dat niet: de krachtige motor wil het toestel telkens omhoog trekken. Na de landing loop ik dan ook wat trillerig mee naar twee zojuist geïmporteerde Nanchangs. Chinese onderbroeken, doordrenkt met olie, zitten nog in alle gaten en kieren. Over een jaar zijn ze klaar voor de verkoop. Mr. Sax zal zijn Nanchings wel slijten. Zuid-Florida is rijk aan mensen die alles al hebben. Behalve een Nanchang.