KRANTENSTRIPS

De tekenaar van The Boondocks – Aaron Vindent McGruder – is een zwartjoekel, pardon, een neger, nee, eh... een zwarte man, of beter gezegd... een persoon van Afrikaans-Amerikaanse afkomst. Raciale problemen, de complexe diversiteit van de zwarte cultuur, de blanke politieke correctheid en de wederzijdse vooroordelen van minderheden zijn de onderwerpen in de nog jonge strip over twee jeugdige hiphoppers in een blanke Amerikaanse voorstad.

De (voorlopige) hoofdpersoon van The Boondocks is Huey Freeman, een radicaal ingestelde beursstudent en immer verongelijkte verdediger van onderdrukte minderheden. Zijn jongere broer Riley is enthousiast bewonderaar van de populaire zwarte cultuurstroming die geobsedeerd wordt door gangsters. Hue's vriend Caesar is een eigenzinnige, vrolijke zanger die droomt van microfoons en dan is er nog Jazmine DuBois, een `bloedje' van een blanke moeder en een zwarte vader, worstelend met haar identiteit. De Freemans wonen om nog onverklaarde redenen bij hun grootvader, die veel geduld heeft met zijn kleinzoons, maar hen af en toe mijmerend wijst op zijn jeugd, toen een flink pak voor je broek nog bij een goede opvoeding hoorde.

McGruder (25) noemt zichzelf zo zwart als het schoppenaas ,,tenminste, mentaal gezien''. Hij studeerde onlangs af aan de University of Maryland (Afro-American studies). Nog tijdens zijn studie - ontevreden over de leerstof en over de wereld van de strips - besloot hij zelf een zwarte strip te creëren. In 1996 debuteerde hij met zijn werk op internet, in 1977 werd The Boondocks (de wildernis) in een studentenblad gepubliceerd. McGruders onorthodoxe benadering van de raciale problemen leidde tot veel publiciteit. Nu nemen al 220 kranten de strip – die sterk is beïnvloed door de Japanse tekenfilmstijl, de anime – dagelijks mee.

Naast alle waardering moet McGruder, die woont in Columbia, Maryland, zich regelmatig verdedigen tegen blanke én zwarte beschuldigingen van racisme en het vernederen van zwarten.

Elke aflevering van The Boondocks heeft een pointe, maar maakt tegelijkertijd deel uit van een langere verhaallijn. De fans is toegezegd dat The Boondocks in de herfst van volgend jaar in boekvorm zal verschijnen.

Naast het tekenen van strips werkt Aaron McGruder, een fanatieke Star Wars-fan, regelmatig als gastpresentator mee aan een hiphopradioshow en levert hij illustaties voor muziekbladen die zijn gespecialiseerd in urban music.

(Boondocks op het web: www.uexpress.com/ups/comics/bo. Tekst Dik Rondeltap)