Koninklijk lintje voor omstreden N-Ierse politie

De Britse koningin Elizabeth heeft gisteren het George-kruis, de hoogste burger-onderscheiding voor getoonde moed, toegekend aan de Noord-Ierse politiemacht.

De koninklijke onderscheiding is opmerkelijk gezien de moeizame en zeer fragiele vredesonderhandelingen in Noord-Ierland. De toekenning heeft tot felle protesten geleid bij Sinn Féin, de politieke arm van de terroristische afscheidingsbeweging IRA, die het eerbetoon ,,zeer beledigend'' vindt. Het is ,,een klap in het gezicht'' van de mensen die zijn mishandeld door de Noord-Ierse politie, zei de woordvoerder van Sinn Féin, Michael Brown.

Het Britse koningshuis heeft het kruis gegeven aan de Noord-Ierse politiemacht, de zogeheten Royal Ulster Constabulary (RUC), ,,om de moed en toewijding te eren van de officieren van de RUC en hun families die moeilijke tijden hebben gedeeld''. De Noord-Ierse en pro-Britse leider David Trimble zei gisteren: ,,Zonder de RUC zou Noord-Ierland niet het vooruitzicht van vrede en stabiliteit binnen handbereik hebben gehad.''

Het collectieve eerbetoon is gedaan op advies van de Britse regering, aldus een woordvoerder van premier Blair gisteren. ,,Negenduizend Noord-Ierse politiemensen zijn de afgelopen dertig jaar gewond geraakt en 302 zijn omgekomen in de strijd tegen het terrorisme'', schrijft Blair in een toelichting. ,,Het is simpelweg een erkenning van de dankbaarheid die we verschuldigd zijn aan de RUC.''

Volgens Sinn Féin heeft de RUC een groot aandeel in de schendingen van de rechten van de mens in Noord-Ierland. Dat zou komen doordat de 13.500-koppige politiemacht voornamelijk uit protestanten bestaat. Tegen katholieken zou discriminerend worden opgetreden. Naar verwachting zal de RUC, die de beschuldiging ontkent, worden hervormd als onderdeel van het vredesproces in Noord-Ierland.

De uitreiking van het George-kruis werd in 1940 ingesteld door koning George VI. Het kruis is bedoeld voor mensen die uitzonderlijke moed hebben getoond onder zeer gevaarlijke omstandigheden. Het is pas de tweede maal dat een hele groep, in tegenstelling tot een individu, het George-kruis ontvangt. In 1942 ontving de bevolking van Malta het kruis wegens getoonde moed tijdens bombardementen door de nazi's. (Reuters)