Internationaal

LONDEN

Op de beurs van Londen dobberde de belangrijkste koersindex vanmorgen voortdurend rond de 6.500 punten. Handelaren menen dat beleggers voor het einde van het jaar hun posities hebben ingenomen. De FTSE-index noteerde rondom het middaguur 26,1 punten lager op 6.508 punten. Vodafone werd fors verhandeld, met 40 miljoen aandelen die van eigenaar wisselden, en steeg met 2,2 procent. Dat was te danken Europees commissaris Monti, die geen beletsel zegt te zien in de overname van Mannesmann, waarop Vodafone een bod heeft gedaan.

FRANKFURT

Mannesmann herstelde zich op de beurs van Frankfurt van de koersval van gisteren en steeg 2,3 procent. Eerder deze week wees de directie van Mannesmann het verhoogde bod van 124 miljard euro van het Britse Vodafone af tot teleurstelling van beleggers. De topman van Vodafone zei gisteravond voor de ARD-televisie niet te weten hoeveel beleggers zijn bod steunen, maar toonde vertrouwen in de mogelijkheid het bod te financieren. De stijging van Mannesmann kon de DAX-index niet omhoog helpen. Rondom het middaguur noteerde de graadmeter 12 punten lager op 5.802 punten. Het wankelende bouwbedrijf Holzmann herstelde zich enigszins van de ineenstorting van het aandeel gisteren, toen de koers met 84 procent kelderde. Beleggers putten moed uit de mededeling van een regeringswoordvoerder die zei dat Berlijn bereid is om te helpen bij de redding van het bouwbedrijf.

PARIJS

De betaaltelevisie-onderneming Canal Plus was vanmorgen de grote ster op de beurs van Parijs. Het aandeel steeg 7 procent tot 76,20 euro, na eerder zelfs een year high van 82,10 euro te hebben gehaald. Canal Plus en ook moedermaatschappij Vivendi – bijna 3 procent erbij – profiteerden van de zeer succesvolle beursintroductie van Open TV op Nasdaq en in Amsterdam. De Franse betaalzender heeft namelijk een divisie in dezelfde sector als Open TV, dat software levert voor interactieve tv. Ook Thomson Multimedia profiteerde van het succes van Open TV, waarin het Franse bedrijf een belang van 5 procent heeft, en steeg met 10 procent. De Franse beurs als geheel was opnieuw sterk met een CAC-40-index die rondom het middaguur 15 punten hoger noteerde op 5.168 punten.

TOKIO

De effectenbeurs van Tokio heeft de handel vandaag met winst weten af te sluiten. Na de vrije dinsdag gingen de aandelenkoersen met gemiddeld 0,4 procent omhoog. De Nikkei-index steeg met 74 punten tot 18.896.

NEW YORK

De effectenhandel in New York leed gisteren onder winstnemingen. De Dow-Jonesindex daalde met 94 punten (0,84 procent) tot 10.996 punten.