Fusie ophanden van drie grote waterbedrijven

Nog voor het einde van de week is de fusie rond tussen de waterleidingbedrijven in Gelderland, Oost-Brabant en Limburg. Daarna staat niets meer de oprichting in de weg van het nieuwe nutsbedrijf Aquilex, dat het grootste waterleidingbedrijf van Nederland wordt.

Gisteren ging de raad van commissarissen van het Waterleidingbedrijf Oost-Brabant (WOB) al akkoord met de fusie. Vanmiddag geven vrijwel zeker ook de commissarissen van de Waterleidingmaatschappij Limburg (WML) hun fiat. Morgen is het de beurt aan de commissarissen van Waterleidingbedrijf Gelderland.

Aquilex krijgt, als de drie partners meedoen, 1,6 miljoen aansluitingen, een jaaromzet van 600 miljoen gulden en een marktwaarde van zo'n 1,4 miljard gulden, aldus een woordvoerder van het WOB. ,,Vandaag is een spannende dag. Oost-Brabant en Gelderland zijn voor fusie. Enige onzekerheid ligt nog in Limburg. Maar, of WML meedoet of niet, Aquilex wordt toch opgericht. Dan gaan Gelderland en Oost-Brabant verder, eventueel met het waterleidingbedrijf in West-Brabant en de Tilburgsche Waterleiding Maatschappij. De politiek in Brabant dringt aan op deelname van West-Brabant.''

De kans dat Limburg afhaakt is gering, hoewel WML-directeur J. Huberts meldt dat ,,alle opties open zijn''. Naar verluidt is Huberts zelf vóór Aquilex. Ook de provincie Limburg, de grootste aandeelhouder van WML, heeft twee zetels in de raad van commissarissen en is vóór één waterbedrijf. Gedeputeerde M. Vestjens: ,,Ik zou geen argumenten kunnen bedenken waarom die fusie tot Aquilex niet zou doorgaan.''

De fusie had eigenlijk al medio dit jaar moeten plaatsvinden. WML wilde in juli echter niet instemmen. Het hield onder meer de mogelijkheid open met een overname door NUON Water, onderdeel van energiebedrijf NUON-ENW dat actief is in Friesland en Gelderland. WML was met NUON over de overname gaan praten omdat een eerdere poging om met de waterbedrijven in Oost-Brabant en Gelderland te fuseren niet was geslaagd. Nuon wil WML graag gebruiken voor de eigen internationale expansie. Een businessplan wijst nu op de goede perspectieven van Aquilex. Het samengaan van de waterleidingbedrijven tot Aquilex zou betere financiële vooruitzichten bieden dan een fusie tussen WML en NUON Water. Bovendien is een waterfusie ook de wens van minister Pronk. Die vindt dat de waterdistributie in handen van de overheid moet blijven. Ook het kabinet en de Tweede Kamer delen die mening. Nuon wilde vanmorgen niet reageren: ,,Dat doen wij pas als WML officieel een besluit genomen heeft.''