Explosie van olieprijs zorgt voor hogere inflatie in 2000

De enorme stijging van de olieprijs zorgt ervoor dat de inflatie in Nederland volgend jaar oploopt. Volgens de Stafgroep economisch onderzoek van de Rabobank stijgen de prijzen in 2000 gemiddeld 2,25 procent. Eerder hanteerde de stafgroep een schatting van 2 procent.

Niet alleen de benzine wordt duurder, ook de aardgasprijzen gaan in januari en juli omhoog, aldus onderzoeker W. van Assenbergh. Geluk bij een ongeluk is dat de duurdere olie niet direct volledig tot uitdrukking komt in de aardgasprijzen. Die mogen maximaal 6 procent stijgen.

De prijs van ruwe olie bereikte deze week het hoogste punt sinds begin 1991. De markt betaalde voor een vat Brent-olie maandag 25,80 dollar. Sinds begin deze maand stijgen de prijzen sterker na het besluit van olieproducerende landen om langer vast te houden aan hun eerder overeengekomen productiebeperking. (ANP)