Een western in 18de-eeuws Londen

De een had het brein van een struikrover en de ander de manieren van een heer en samen werden ze net zo illuster als menig misdaadduo: Plunkett en Macleane, de `gentleman highwaymen'. Hun prairie was het modderige Londen van 1748, hun saloons de decadente partijtjes van de fattige en vadsige aristocratie, want de regisseur (inderdaad, de zoon van Ridley en de neef van Tony) heeft er alles aan gedaan om van Plunkett & Macleane een fijne ouderwetse western in Robin Hood-land te maken. Plunkett & MacLeane is het debuut van Jake Scott, zoon van Ridley Scott, regisseur van onder meer Thelma & Louise en Blade Runner, en de neef van Tony Scott, maker van Top Gun en True Romance. De plot is flinterdun, de schurken grommen en grijnzen en de helden stralen en glanzen en verder vinden er een vooral een hoop overvallen en schietpartijen plaats om de aandacht van de toeschouwer te kanaliseren.

Het verschil met de B-films van weleer is dat in de hedendaagse B-film niet de director of photography een onevenredig grote rol opeist in het spectaculairder maken van scènes dan ze in werkelijkheid zijn, maar de art director en production designer. Plunkett & Macleane is geconcipieerd op de tekentafel van Norris Spencer, die ook het production design verzorgde voor Ridley Scotts Black Rain en Thelma & Louise, aan wie de vrijgevochten Plunkett en Macleane wel wat doen denken. Spencer had zojuist een paar nieuwe pauwblauwe, grauwblauwe en onderwaterblauwe potloden aangeschaft en tekende er een fijne waas van rook, stoom en mist mee over de film. Pruiken van gesponnen suiker in piesgeel en afwaswatergrijs zorgden voor een campy tintje en toen was de beurt aan componist Craig Armstrong, die al eerder Baz Luhrmans Romeo + Juliet anachronistisch liet swingen.

De schelmenstreken van Plunkett & Macleane worden begeleid door punkfolk, jaren zeventig synthesizers, disco en housebeats en het doet er allemaal niets toe. De film is net zo nep als het strass dat de adellijke dames op hun baljurken spelden omdat hun echtgenoten het hele familiekapitaal al lang met gokken en dobbelen verloren zijn. Maar Robert Carlyle als Plunkett en Jonny Lee Miller als Macleane acteren zo aanstekelijk en enthousiast dat deze nepdiamant vanzelf gaat schitteren.

Plunkett & Macleane. Regie: Jake Scott. Met: Jonny Lee Miller, Iain Robertson, Robert Carlyle, Ken Stott, Michael Gambon, Liv Tyler, Alan Cumming, Tommy Flanagan, Stephen Walters. Uitgebracht op huurvideo door: Universal Pictures Video.