Cijfers ING maken weinig los op beurs

Beleggers hebben vanmiddag lauw gereageerd op de forse winststijging van bankverzekeraar ING. Op de Amsterdamse effectenbeurs steeg de koers van het aandeel met 0,3 procent tot 59,86 euro.

Het financiële concern (Postbank, Nationale-Nederlanden en ING Bank) schroefde vanmorgen opnieuw de winstverwachting op en gaat nu uit van een operationele winstgroei van 40 tot 45 procent. Over de eerste negen maanden steeg de nettowinst uit gewone bedrijfsuitoefening tot 2,4 miljard euro (5,3 miljard gulden), tegen 1,6 miljard euro vorig jaar.

De cijfers maakten geen indruk op beleggers en analisten. ,,De winst is in lijn met de verwachtingen, hoewel de verzekeringsactiviteiten het beter deden dan verwacht en de bankactiviteiten daarbij juist wat zijn achtergebleven'', zei analist D. Ederzeel van Amstgeld. Ook analist D. van Ingen noemde het nettoresultaat van de banken van ING ,,zwak'', ook al overtrof de winststijging zijn verwachtingen.

De Amsterdamse effectenbeurs als geheel bleef mede door de lauwe reactie op ING tamelijk onbewogen. Rondom het middaguur noteerde de AEX-index 0,88 punt hoger op 601,01 punten. De omzetten waren niet al te groot.

Ahold was vanmorgen een van de sterkste stijgers met een koerswinst van 3,5 procent op 31 euro. Dat was een nawee van gisteren toen het bedrijf de resultaten van het derde kwartaal bekend maakte. ,,Daarnaast zijn analisten enthousiast omdat Ahold het beter heeft gedaan dan zij dachten'', meende een handelaar. Een andere hoofdfonds dat het goed deed was het elektronicaconcern Philips, dat ruim 3 procent steeg naar 112,35 euro. Dat was te danken aan ING Barings, die haar waardering voor het aandeel heeft veranderd van buy in strong buy. De bank meent dat Philips op de juiste weg zit met zijn strategie. In januari van dit jaar noteerde het concern nog een dieptepunt op 58,39 euro. Half november bereikte het fonds een hoogtepunt op 117,50 euro.

Elders op de beurs werd de show gestolen door Open TV dat gisteren in Amsterdam en New York (Nasdaq) een beursnotering kreeg. Schoot gisteren de introductiekoers van 20 euro al door naar 55,60 euro, vanmorgen kwam daar nog eens ruim 10 procent bij op 61,35 euro.

Bij de Midkap-fondsen viel Endemol andermaal op. De maker van Big Brother begon met een flinke plus van 95 eurocent, maar al gauw draaide de winst om in een verlies. Jet amusementsbedrijf stond tegen de middag op 41,00 euro, een verlies van 1 euro. De beursvloer staat voor een raadsel. ,,Er is geen reden voor de koersval. Ik kan me wel voorstellen dat beleggers hun winst pakken. De koers van het fonds is de afgelopen weken flink opgelopen'', aldus een handelaar.

Het nieuws dat supermarktketen Edah, onderdeel van Laurus, een nieuwe man aan het roer krijgt, kan een oorzaak zijn voor de stijging met 60 eurocent van Laurus. Het fonds stond op 18,70 euro.