Bill Paxton

In een reeks profielen van eigentijdse sterren deze week Bill Paxton, een stevig gebouwde Texaan, die zich lijkt te specialiseren in karakterrollen in actiefilms: The Terminator, Twister, Titanic en, als zoöloog, in de op video uitgebrachte King Kong-variatie Mighty Joe Young.

Zijn vader, een houthandelaar uit Texas, speelde golf met Howard Hawks en filmproducent Hal B. Wallis, en liet zijn pakken maken door de kostuumontwerper van Dr. No: `That tells you how deeply he was into the whole movie culture thing', vertrouwde Bill Paxton, de middelste zoon van de cinefiele koopman, later de Calgary Sun toe. Pa kan tevreden zijn, want Bill Paxton (Fort Worth, 17 mei 1955) is nu een echte Hollywoodster in blockbusters als Twister, Apollo 13 en Titanic.

Toch doet Paxtons naam noch zijn gezicht direct een belletje rinkelen bij trouwe bioscoopbezoekers. Dat komt misschien doordat zijn personages doorgaans ondergeschikt zijn aan de tornado's, de ruimtecapsules en de scheepswrakken die de echte aandachttrekkers zijn in Paxtons `movie culture thing'. Op zijn achttiende vertrok hij naar Californië en werd rekwisiteur bij de low-budget-films van producent Roger Corman, die Paxton ook zijn eerste rolletje gaf, in Crazy Mama (Jonathan Demme, 1975). Paxton volgde acteerlessen in New York bij Stella Adler, maar werd door zijn stevige lichaamsbouw en ongepolijste uiterlijk van het begin af aan gevraagd voor actiefilms.

Paxton ontwikkelde vooral een mooie relatie met genrespecialisten als Walter Hill (Streets of Fire, Trespass) en James Cameron. De laatste castte Paxton in vier films: The Terminator, Aliens, True Lies en Titanic. De rol van de bergingsexpert in de proloog en epiloog van die film leek de enige die hem op het lijf geschreven was.

De eerlijkheid gebiedt te vermelden dat Paxton ook in kleinere, meer psychologisch gemotiveerde films speelde, zoals Boxing Helena (Jennifer Chambers Lynch, 1993) en The Last Supper (Stacy Title, 1995), en twee keer opvallend tegenover mede-Texaan Billy Bob Thornton, als de sheriff in One False Move (Carl Franklin, 1992) en de echtgenoot van Bridget Fonda in A Simple Plan (Sam Raimi, 1998). Ook was hij de jonge minnaar van Shirley MacLaine in The Evening Star en de enge broer van de jeugdige uitvinder in Weird Science.

Maar Paxtons filmografie vermeldt toch vooral titels als Predator 2, Tombstone en Navy SEALS. Ook de King Kong-variant Mighty Joe Young, waarin Paxton een zoöloog speelt, hoort thuis in dat rijtje van anonieme actiefilms zonder kraak of smaak.

De fansites van Paxton bevatten vooral veel foto's, want wie hem als idool uitkiest is waarschijnlijk niet bij uitstek verbaal georiënteerd. Zelf noemt Paxton, die enkele korte films regisseerde, Buster Keaton en Harold Lloyd als zijn grote voorbeelden. En natuurlijk zijn vader, die een klein rolletje mocht spelen als de veevoerhandelaar in A Simple Plan.