Zorgsector is klaar voor de eeuwwisseling

De zorgsector is ,,klaar voor de eeuwwisseling'', aldus minister Borst (Volksgezondheid). Ziekenhuizen, ambulancediensten en andere onderdelen van de zorg hebben de achterstand vrijwel ingelopen, maar de komende weken moet er nog wel flink worden aangepoot.

Dit schrijft Borst in de rapportage aan de Tweede Kamer over de millenniumgereedheid van de gezondheidszorg. Daarin meldt de minister dat nu ook de ziekenhuizen, ambulancediensten en gemeentelijke gezondheidsdiensten, die in oktober nog een waarschuwing kregen omdat ze ,,ernstig achterbleven'', deze achterstand hebben ingelopen.

Vorige maand moesten onder andere ziekenhuizen in Assen en Den Bosch bij de minister op het matje komen omdat zij onvoldoende voorbereidingen hadden getroffen voor de millenniumwisseling. Volgens Borst blijkt nu uit onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg dat zij bij zijn. Volgens haar heeft de hele zorgsector in de afgelopen weken grote vooruitgang geboekt bij de voorbereiding op (elektronische) gevolgen van de eeuwwisseling.

Afgelopen zomer controleerde de inspectie alle ziekenhuizen, ambulancediensten en gemeentelijke gezondheidsdiensten op hun voorbereidingen op de eeuwwisseling. Toen bleek dat zestien ziekenhuizen, twintig ambulancediensten en vijf gezondheidsdiensten achterliepen.

Bij deze instellingen is de inspectie de laatste weken opnieuw op bezoek geweest. Bij de meeste ervan is de achterstand volledig ingelopen. Voor de ambulancediensten geldt dit nog niet, al is daar wel veel vooruitgang geboekt.

De inspectie blijft de komende weken de voortgang intensief bewaken. Daarbij wordt vooral gekeken naar de afspraken voor samenwerking tussen verschillende onderdelen van de zorg, een samenwerking die volgens de minister ook na de jaarwisseling ,,vruchten zal afwerpen''.

In haar brief aan de Kamer schrijft Borst van mening te zijn dat ,,de continuïteit van de zorg bij de millenniumovergang gewaarborgd zal zijn''. ,,Ik zie de millenniumovergang derhalve met vertrouwen tegemoet. De zorgsector is klaar voor de eeuwwisseling.''