`Zonnebril verborg leugens'

De voormalige Chileense dictator Augusto Pinochet (83) droeg in de dagen nadat hij zijn staatsgreep pleegde in 1973 een zonnebril, omdat hij dacht daarmee zijn leugens te kunnen verbergen. Dat zegt de ex-generaal zelf in het vandaag verschenen boek Augusto Pinochet, Dialogues with His History van de Chileense journalist Maria Eugenia Oyarzun.

Na de coup, waarbij Pinochet de macht overnam van de democratisch gekozen socialistische president Salvador Allende, verschenen in alle kranten over de hele wereld foto's van de generaal met zijn zonnebril. ,,Het dragen van een zonnebril was een wijze van communiceren. Leugens zijn te lezen in de ogen en ik loog bij veel gelegenheden'', zegt Pinochet in het boek, dat een verzameling letterlijk weergegeven gesprekken bevat met de dictator die Chili gedurende 17 jaar met ijzeren vuist regeerde.

Verschillende interviews zijn gehouden tussen juli 1995 en maart 1998, toen Pinochet nog chef was van de stijdkrachten. De voormalige dictator werd op 16 oktober vorig jaar in Londen gearresteerd, waar hij sindsdien wordt vastgehouden terwijl hij zich met juridische middelen verzet tegen uitlevering aan Spanje. De Spaanse rechter Baltasar Garzón wil Pinochet berechten op grond van de misdaden die onder diens regering zijn gepleegd.

In het boek onthult Pinochet dat hij de staatsgreep, op 11 september 1973, al een jaar van tevoren had gepland. Ook vertelt hij dat hij op de ochtend van de coup een telefoontje ontving van de secretaresse van Allende, omdat de president wilde spreken met de man die hij enige weken daarvoor opperbevelhebber van de strijdkrachten had gemaakt.

Pinochet vertelt dat hij het gesprek met allerlei smoesjes uit de weg ging. Die ochtend bombardeerden Pinochets militairen het presidentieel paleis. Bij de aanval kwam Allende mysterieus om het leven. Volgens zijn arts pleegde hij zelfmoord maar volgens zijn aanhangers werd hij vermoord.

Pinochet's regime maakte meer dan 3.000 slachtoffers, terwijl tienduizenden mensen het land ontvluchtten. (AFP, Reuters)