WTO voorspelt forse groei wereldhandel

De groei van de wereldhandel kan volgend jaar oplopen tot 6 à 7 procent. Dit jaar groeit de wereldhandel met ongeveer 4 procent, een half procentpunt meer dan afgelopen jaar. Dat meldt de Wereldhandelsorganisatie WTO in haar jaarlijkse rapport dat vanmiddag is gepresenteerd.

De groeiversnelling kan optreden doordat de gevolgen van de financiële crisis in Azië grotendeels achter de rug zijn. Het percentage over 1999 is nog wel lager dan het gemiddelde van de afgelopen tien jaar door de problemen in Centraal-Europa, dat last heeft van de financiële crisis in Rusland, en door de stagnatie van de groei in Latijns-Amerika.

De verwachte opleving van de wereldhandel is te danken aan de snellere groei van de economische activiteiten, zo schrijft de WTO. Bereikt de wereldhandel inderdaad een groei van 7 procent, dan betekent dat een verbetering van de gemiddelde groei over de laatste tien jaar. Het hoogtepunt van de expansie in de jaren negentig lag in de drie jaren tot 1997. Dat jaar beleefde de wereldhandel een onstuimige groei van 11 procent. De crisis in Zuidoost-Azië maakte daar abrupt een einde aan.

De WTO organiseert volgende week in Seattle in de Verenigde Staten een nieuwe overlegronde over verdere liberalisering van de wereldhandel. Binnen de Europese Unie zijn inmiddels ernstige twijfels ontstaan over het begin van de gesprekken. EU-commissaris Lamy voor Handel verwacht dat pas volgende week in Seattle duidelijkheid komt welke onderwerpen er op de agenda komen. Op het WTO-hoofdkantoor in Genève werd gisteren een sleutelbijeenkomst over de agendapunten met een dag uitgesteld.

De grootste handelslanden liggen al drie maanden met elkaar overhoop. De Europese Unie wil een brede overlegronde met tal van punten op de agenda, waaronder milieu, arbeidsomstandigheden en voedselveiligheid. Terwijl bijvoorbeeld de VS en Australië het landbouwbeleid centraal stellen.

De Unie vindt dat ook over investeringen en concurrentie internationale afspraken moeten worden gemaakt. De ruzie tussen de belangrijkste handelslanden voordat de eigenlijke onderhandelingen moeten beginnen, voorspelt weinig goeds, aldus Lamy. Hij vreest dat burgers hun interesse in een vrijere wereldhandel verliezen als onderwerpen als milieu en sociale omstandigheden niet aan bod komen.