Toegang gesloten Orahovac hersteld

De Albanese bevolking van Orahovac in Kosovo heeft gisteren de toegangswegen naar de stad opengesteld. Sinds 12 uur kunnen alle voertuigen de noordelijke toegangsweg vrij passeren. De blokkades op de zuidelijke en westelijke routes naar Orahovac zijn helemaal opgeheven.

De bevolking van Orahovac blokkeert sinds augustus de toegangswegen van de stad om te verhinderen dat de Nederlandse militairen in het plaatsje worden vervangen door Russische KFOR-troepen. Volgens de Albanezen zijn de Russen op de hand van de Serviërs.

Volgens woordvoerder M. Bos van de 11de afdeling rijdende artillerie (`Gele Rijders') is het openstellen het resultaat van de onderhandelingen die de afgelopen maanden zijn gevoerd. Hij legt er echter de nadruk op dat de blokkades nog niet definitief zijn opgeschort. ,,Op de noordelijke toegangsroute naar de stad zijn nog steeds mensen aanwezig. Als die iets zien wat hun niet bevalt, dan kunnen ze de blokkade meteen weer instellen.''

Vooral hulporganisaties ondervonden veel hinder van de blokkades, zegt Bos. ,,Als wij ergens moeten opereren, rijden wij gewoon om. Voor hulporganisaties brengt dat een hoop extra kosten met zich mee. Hun herhaaldelijke verzoeken om vrije doortocht heeft zeker een rol gespeeld bij deze beslissing van de Albanezen.''

Met het openstellen van de barricades is ,,een stap in de goede richting'' gedaan, zegt Bos, maar aflossing van de Nederlanders door de Russen is volgens hem nog ver weg. ,,We zijn allang blij dat we dit hebben bereikt.'' Omdat de `tour' van de Gele Rijders erop zit, worden ze op dit moment vervangen door de 41ste afdeling veldartillerie uit Seedorf. Deze afdeling zal worden geconcentreerd in het naburige Suva Reka. Een batterij artillerie van de 41ste afdeling en een Duitse compagnie blijven echter in Orahovac, zegt Bos. ,,We zullen niet zomaar wegrijden.''