Specialist haalt verkeerde nier weg

Bij een patiënt in het Sint Joseph-ziekenhuis in Veldhoven is de verkeerde nier verwijderd doordat de medisch specialist de röntgenfoto in spiegelbeeld had bekeken. De specialist stelde de vergissing tijdens de operatie vast. Het bleek niet mogelijk de nier terug te plaatsen.

Het gaat om een 72-jarige man uit Wintelre. Hij was in het ziekenhuis opgenomen om een nier te laten verwijderen waarin een tumor was ontdekt. De operatie werd half oktober uitgevoerd. Directeur P. Nederlof van het ziekenhuis spreekt van een ,,ernstige fout''.

Na de operatie bleek de man ook nog een infectie opgelopen te hebben. Zijn toestand werd daardoor kritiek. Volgens Nederlof staat de infectie los van de fout. De man wordt kunstmatig in slaap gehouden om de behandeling zo goed mogelijk te laten plaatsvinden. Inmiddels is sprake van een lichte verbetering. ,,Zodra we hem laten ontwaken zullen we met de patiënt en de familie bekijken wat er verder moet gebeuren'', zegt Nederlof. Over de prognose is volgens hem nog weinig te zeggen.

Het ziekenhuis heeft de regionaal Inspecteur voor de Gezondheidszorg op de hoogte gesteld. Ook heeft een interne commissie van drie deskundigen uit het ziekenhuis de zaak onderzocht.

Uit het onderzoek bleek dat de behandelend specialist van de man in de documenten voor de operatie `links' en `rechts' had verwisseld doordat hij de röntgenfoto in spiegelbeeld had bekeken. Deze vergissing had hij volgens Nederlof makkelijk kunnen opmerken. ,,Je kunt zien of zo'n foto goed hangt.'' Toch heeft het ziekenhuis besloten dat röntgenfoto's voortaan altijd tegelijk met het verslag van de radioloog moeten worden bekeken. ,,Daar stond de goede conclusie in.'' De specialist van de 72-jarige man had volgens Nederlof het verslag gelezen enige tijd voor- of nadat hij de foto zag.

Tegen de specialist zullen geen disciplinaire maatregelen worden genomen. Volgens Nederlof is de man al jaren verbonden aan het ziekenhuis en heeft hij een goede staat van dienst. ,,Hij is ook ernstig geschokt. We hebben hem niet geschorst maar hij heeft wel zelf wat rust genomen.''