Sharif heeft `niets verkeerds' gedaan

De vorige maand afgezette premier van Pakistan, Nawaz Sharif, vindt dat hij ,,niets verkeerds'' heeft gedaan. Hij vreest dat de junta er op uit is hem de doodstraf te geven en roept de internationale gemeenschap op erop toe te zien dat het proces tegen hem eerlijk verloopt.

Voor de eerste keer sinds hij ten val werd gebracht door zijn legerchef heeft de voormalige Pakistaanse premier Nawaz Sharif zich gisteren in het openbaar uitgesproken over zijn ,,eenzame opsluiting'' sinds de staatsgreep.

In de zuidelijke stad Karachi, waar Sharif gisteren opnieuw voor de rechter verscheen ter voorbereiding op zijn proces wegens kaping en verraad, zei Sharif dat hij sinds de staatsgreep geen enkel contact met de buitenwereld had. ,,Ik kreeg geen kranten of televisie'', zei Sharif tegen journalisten buiten de rechtbank. ,,Ik zat in een kamer en wist niet wat er buiten gebeurde.''

Sharif hekelde de staatsgreep van zijn legerchef, generaal Pervez Musharraf, en zei dat diens coup een ,,illegale en onconstitutionele'' daad was. ,,Ik ben democratisch gekozen'', zei hij. ,,We zijn allemaal onschuldig.'' Hij riep de rest van de wereld op erop toe te zien dat hij een ,,eerlijk proces'' zal krijgen in Karachi. ,,Dan zal blijken dat de beschuldigingen elke grond missen'', aldus Sharif, die bijna drie jaar premier was toen generaal Musharraf de macht overnam in Pakistans vierde staatsgreep sinds de onafhankelijkheid in 1947. Volgens Sharif proberen de militairen hun coup ,,te rechtvaardigen'' door de gebeurtenissen tijdens de vlucht van Musharraf van Colombo naar Karachi te ,,dramatiseren''.

Sharif ontkende de beschuldigingen die de legertop tegen hem en een aantal anderen heeft geuit. ,,We weten dat we niets verkeerd hebben gedaan'', zei de oud-premier, wiens regering op 12 oktober omver werd geworpen enkele uren nadat Sharif generaal Musharraf had ontslagen. Sharif zei dat hij niet fysiek is mishandeld door de militairen, maar dat er wel ,,andere'' dingen zijn gebeurd. Hij gaf geen nadere toelichting, maar zei wel dat de militairen erop uit zijn hem de doodstraf door ophanging te laten geven.

Sharif is de tweede premier in de Pakistaanse geschiedenis die de doodstraf boven het hoofd hangt. In 1979 werd Zulfiqar Ali Bhutto, de vader van de huidige oppositieleidster en voormalige premier Benazir Bhutto, opgehangen wegens medeplichtigheid aan moord op een dissident politicus, twee jaar nadat generaal Zia-ul Haq hem met een staatsgreep ten val had gebracht.

De anti-terreurrechtbank in Karachi beval gisteren dat Sharif voorlopig moet worden vastgehouden door de justitie, totdat hij officieel in staat van beschuldiging is gesteld.

Volgens Musharraf heeft Sharif geprobeerd het PIA-vliegtuig waarin de generaal op de datum van de coup van Sri Lanka naar Karachi vloog met tweehonderd andere passagiers, te laten neerstorten door het de landing in Karachi te weigeren, terwijl het toestel nog brandstof had voor slechts zeven minuten. Door de ingreep van de militairen kon de piloot van het burgertoestel toch landen op Karachi. Als Sharif wordt veroordeeld wegens de kaping van het toestel kan hij ter dood worden veroordeeld. Ook een aantal hoge medewerkers van de luchthaven van Karachi, van de regionale politie en van de vliegtuigmaatschappij Pakistan International Airlines zijn beschuldigd en zullen voor de rechter verschijnen.

Sharif kreeg gisteren voor het eerst sinds zijn detentie zijn vrouw, zijn moeder en twee dochters te zien in zijn gevangenis.

De woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, James Rubin, zei gisteren in Washington dat er namens de Amerikaanse regering een waarnemer aanwezig is bij de voorbereiding van het proces tegen Sharif. De Amerikaanse regering heeft bij de militaire regering aangedrongen op een ,,eerlijk proces''. ,,We hebben dit rechtstreeks aan de leiding in Pakistan duidelijk gemaakt'', aldus Rubin.