Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Laatste aflevering van een drieluik over Kosovo aan de vooravond van de invallende winter. Voorts een reportage over de nasleep van de orkaan Lenny die over de Nederlandse Antillen trok. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Aandacht voor het afscheid van mr. G.B.J. Hiltermann die gisteren voor het laatst zijn visie op de toestand in de wereld gaf. Verder de invloed van de commercie op de politiek en hoe onafhankelijk een partij blijft als zij zich laat sponsoren door het bedrijfsleven. Ned.1, 20.23-20.56u.

Nova. Onder meer een gesprek met de Britse filmmaker Peter Greenaway die de tekst schreef voor Louis Andriessens opera Writing to Vermeer, gebaseerd op de briefwisseling die schilder Vermeer voerde met drie vrouwen. Ned.3, 22.33-23.03u.

DOCUMENTAIRES

Werkbezoek koningin Beatrix. Ruime samenvatting van het werkbezoek dat koningin Beatrix en prins Claus brachten aan Curaçao, Bonaire, Aruba, Saba, Sint-Eustatius en Sint Maarten. Ook aandacht voor de schade die orkaan Lenny toebracht aan de Nederlandse Antillen. TV2, 19.30-20.20u.

Wunderbare Welt. Wereldwijd komen er per jaar een miljoen lawines naar beneden. In de Alpenlanden was men lange tijd even bang voor de 'witte dood' als voor de 'zwarte dood', de pest. Afl.: Lawinen – Der weisse Tod. ZDF, 20.15-21.00u.

Noorderlicht. Over de methoden en drijfveren van de Utrechtse antropologe Marileen Reinders die een jaar lang onderzoek heeft gedaan in een indianendorp in het binnenland van Guyana. Doel van haar onderzoek was erachter te komen wat de overlevingsstrategieën zijn. Ned.3, 20.20-20.53u.

Zembla. Achter de schermen wordt nog druk gelobbyd en onderhandeld over de tv-rechten voor de voetbalwedstrijden uit het betaald voetbal. Niet langer zullen KNVB of televisie bepalen of er een voetbalwedstrijd te zien is, maar de clubs zelf. Met commentaar van belangrijke voetbalclubs en televisiezenders. Ned.3, 21.20-22.00u.

Het andere gezicht. Tijdens een verhuizing vindt filmstudent Anri Sala een twintig jaar oud filmpje zonder geluid. Hierop staan beelden van een partijcongres van de Albanese Communistische Partij waarop zijn moeder als hoofd van de Communistische Jeugd Alliantie een toespraak houdt. Het filmpje bevat ook beelden van een gesprek van haar met een journalist. Ned.1, 21.31-21.55u.

37°. Een tiende van de mensen die een hartstilstand krijgen kan gered worden. Zij vertellen over hun bijna-doodervaring. ZDF, 22.25-22.55u.

PRAATPROGRAMMA

De Jacobsladder. Universitair docent dogmatiek aan de theologische faculteit van de Katholieke Universiteit Nijmegen Lieve Troch praat over het religieuze in onze samenleving. Zij promoveerde drie jaar geleden op het proefschrift `Verzet is het geheim van de vreugde'. Ned.1, 21.55-22.19u.

Ladies only. Bij het vaste vrouwenpanel schuiven schrijfster Marjon Bloem en Europarlementariër Lousewies van der Laan aan en praten over minimawinkels, zelfmoordloketten en of ze een tweede, derde of vierde vrouw zouden willen zijn. RTL5, 22.15-22.45u.

Barend & Van Dorp. Gesprekken met o.a. zangeres Anneke Grönloh en schrijfster Natasha Gerson. RTL4, 23.00-23.45u.

Zaal over de vloer. Nieuwe reeks aflevering met Rik Zaal en cameraman Frans Bromet begint met een bezoek aan zwemmer Pieter van den Hoogenband. Afgelopen zomer won hij zes keer goud tijdens de Europese kampioenschappen in Turkije. Net5, 23.00-23.35u.

SPORT

Champions League. Rechtstreeks verslag uit Berlijn van de wedstrijd Hertha Berlin-Barcelona, voorafgegaan door een voorbeschouwing op deze wedstrijd. Na deze wedstrijd een uitgebreide samenvatting van Fiorentina tegen Manchester United. Ned.2, 20.20-23.32u.

FILM

Trois hommes et un couffin (Coline Serreau, 1985, Fr). Verrassend intelligente en hartverwarmende komedie over drie zorgeloze would be Casanova's die plotsklaps de zorg krijgen over een zes maanden oude baby die een van hen verwekte. Ze betrappen elkaar en zichzelf op groeiende gevoelens van tederheid. Met Roland Giraud, Michel Boujenah, André Dussolier. TV5, 18.15-19.50u.

Father of the Bride (Charles Shyer, 1991, VS). Even sentimentele als vluchtige remake van klassieke komedie (Vincente Minelli, 1950). Steve Martin leeft zich uit als xenofobische hystericus wiens dochter gaat trouwen. Ook met Diane Keaton, Martin Short. SBS6, 20.30-22.30u., met reclame.

The Dream Team (Howard Zieff, 1989, VS). Klucht. Vier psychiatrische patiënten verdwalen per ongeluk in Manhattan. Aardig spel van Michael Keaton, Christopher Lloyd, Stephen Furst. Veronica, 20.30-22.40u., onderbroken door reclame.

. The Rocky Horror Picture Show (Jim Sharman, 1975, VS). Zie Film-vooraf. Fox, 21.30 -23.20u.

Harley Davidson & the Marlboro Man (Simon Wincer, 1991, VS). In 1996 gesitueerde, povere actiefilm met Mickey Rourke en Don Johnson als gemotoriseerde zwervers die een bank beroven. Veronica, 22.40-0.25u., met reclame.

Das Totenschiff (Georg Tressler, 1959, West-Duitsland/Mexico). Routine-verfilming van roman van B. Traven over schip dat men tot zinken wil brengen, met het oog op de verzekeringsgelden. Met Horst Buchholz, Mario Adorf, Elke Sommer. ARD, 1.00-2.35u., zw.

A Kiss before Dying (James Dearden, 1991, VS/Engeland). Scenarist van Fatal Attraction betoont zich een pover navolger van Hitchcock in thriller naar gelijknamige, eerder in 1956 verfilmde roman van Ira Levin (1953). Door ambitie verblinde student Matt Dillon ensceneert zelfmoord van zijn vrouw. Dier tweelingzuster Sean Young ruikt onraad. Ook met Max von Sydow. BBC1, 1.10-2.40u.