Rijksmuseum: veelvoud 100 miljoen nodig

De grootscheepse renovatieplannen van het Rijksmuseum in Amsterdam zullen een veelvoud kosten van de 100 miljoen gulden die het kabinet vorige week beschikbaar stelde, zegt directeur Ronald de Leeuw.

,,Als ik nu niet blij ben, dan word ik dat nooit'', zegt directeur Ronald de Leeuw van het Rijksmuseum in Amsterdam. Vorige week vrijdag kreeg hij te horen dat premier Kok later die dag bekend zou maken dat het kabinet een `meevaller' van 100 miljoen gulden bestemt voor de renovatie van het Rijksmuseum.

Op verzoek van PvdA-fractievoorzitter Melkert kwam De Leeuw onlangs naar Den Haag om de plannen toe te lichten: Het door P.J.H. Cuypers ontworpen Rijksmuseum moet worden teruggebracht in zijn oorspronkelijke staat van 1885. Later toegevoegde muren zullen worden doorgebroken en verlaagde plafonds verwijderd, zodat `licht en lucht' kunnen terugkerem in het museum. In september nam de Tweede Kamer unaniem een motie aan van Melkert, waarin de regering werd gevraagd geld te zoeken voor de plannen van het Rijksmuseum.

Op de cultuurbegroting staat ongeveer 800 miljoen gulden. Honderd miljoen is dus veel geld. Hoe heeft u dat voor elkaar gekregen?

,,Ik wil mezelf niet onderschatten als lobbyist, maar de eer komt toe aan de Tweede Kamer. Er werd ons om informatie gevraagd en die hebben we natuurlijk graag geleverd. Hoe het precies is gegaan heeft zich aan onze waarneming onttrokken. Ik had wel gehoopt dat er iets van een meevaller zou zijn. Maar dit is ongelooflijk. Toen ik directeur was van het Van Gogh Museum, heb ik 37,5 miljoen gulden bij elkaar gekregen dankzij een Japanse sponsor. Het Rijksmuseum is natuurlijk een andere schaal. Je moet kijken naar buitenlandse musea als het Louvre in Parijs of de Tate Gallery in Londen. Wij zijn letterlijk de nationale schatkamer. En we waren een keer aan de beurt. Doordat de afgelopen eeuw steeds sprake was van deeloplossingen, was het museum een lappendeken van stijlen geworden. We gaan voor het eerst sinds 1885 het gebouw als geheel renoveren.''

Hoe snel kunnen de plannen worden uitgevoerd?

,,Ik hoop dat we kunnen beginnen in 2002, 2003 en dat we in 2005, 2006 weer gedeeltelijk open gaan. Tijdens de verbouwing zal de zuidvleugel openblijven. Daar is ruimte voor zo'n honderd schilderijen. De topstukken, die werken die iedereen op het netvlies heeft als hij naar het museum komt, zullen voor het publiek te zien blijven.''

Hoeveel geld heeft u in totaal nodig om de plannen uit te kunnen voeren?

,,Een veelvoud van de honderd miljoen.''

Eerder drie of vier keer dan twee keer?

,,Zeker. Hoeveel precies is heel ingewikkeld om te zeggen. De hoogte is zeer afhankelijk van de wijze van financieren. Het maakt bijvoorbeeld veel uit of het bedrag in een keer beschikbaar gesteld wordt of gespreid.''

Waar moet de rest van het benodigde geld vandaan komen?

,,Daarover moeten we praten met het ministerie van OCW en de rijksgebouwendienst. We hebben als Rijksmuseum toegezegd zelf te zorgen voor 50 miljoen gulden uit eigen inkomsten, zoals sponsoring. Ik heb een rotsvast vertrouwen dat het goedkomt. Je geeft geen honderd miljoen miljoen gulden als je niet gelooft in een plan.''