Ophef over expositie in Detroit

In het Detroit Institute of Arts is een tentoonstelling van moderne kunst na twee dagen gesloten, uit angst voor geschokte reacties van het publiek. Dit meldt de New York Times vandaag.

De tentoonstelling, getiteld Art Until Now, bevatte werken van de Amerikaanse kunstenaar Jef Bourgeau. Bourgeau begon twee jaar geleden met de voorbereiding en wil met zijn kunst commentaar leveren op de controversiële kunst van de jaren negentig. Zo was er op Art Until Now een potje urine te zien dat werd gepresenteerd als de urine die Andes Serrano gebruike in zijn foto van een kruisbeeld, en een video als die van de Britse kunstenares Tracey Emin, waarop een vrouw doucht tijdens haar menstruatie. Ook was er een beeld getiteld `Bathtub Jesus', van een pop met een condoom om – een verwijzing naar het schilderij `Holy Virgin Mary' van Chris Ofili, dat onlangs voor controverse zorgde op de Sensation-tentoonstelling in het Brooklyn Museum of Art in New York. Burgemeester Giuliani van New York probeerde die tentoonstelling tegen te houden. Bourgeau noemt zijn kunst `controversiëel, en agressief – maar wèl kunst', en beschuldigt het museum in Detroit van censuur.

Museumdirecteur Graham Beal, die twee maanden geleden aantrad, was tot de opening niet op de hoogte van de inhoud van de tentoonstelling en ging daarom na twee bezichtigingsdagen tot sluiting over, aldus de Times. In zijn vorige functie van directeur van het Los Angeles County Museum of Art weigerde Beal tot drie keer toe de Sensation-tentoonstelling. Het Detroit Institute of Arts is bezig nieuwe fondsen te werven.