Ook Schröder kan Holzmann niet redden

Het Duitse bouwbedrijf Holzmann raakte ondanks een interventie op het laatste moment van kanselier Schröder toch failliet. Waarschijnlijk wordt nu geprobeerd de gezonde delen van het concern via een `sterf- huisconstructie'te redden.

De directie van het failliete Duitse bouwconcern Holzmann stuurt vermoedelijk aan op een sterfhuisconstructie waarbij de gezonde onderdelen apart worden gezet. Naar verwachting kunnen de vitale onderdelen, waaronder het Nederlandse Hillen en Roosen, voorlopig verder werken. Hoeveel bouwvakkers hun baan dreigen te verliezen, is nog niet niet duidelijk. Alleen in Duitsland telt het één na grootste bouwconcern Holzmann al 17.000 arbeiders. Daarbuiten heeft het concern nog eens 11.000 werknemers. Duitse bonden zeiden meteen te vrezen dat een faillissement ook onderaannemers en toeleveranciers zal raken, waardoor nog eens 30.000 à 40.000 banen op de tocht zouden staan.

Holzmann zou gisteren al een eerste stap maken in de richting van het faillissement, maar minister-president Koch van de Duitse deelstaat Hessen wilde toen eerst nog de belangrijkste spelers rond de onderhandelingstafel verzamelen. Maar de banken, waaronder Deutsche Bank en Commerzbank, konden het uiteindelijk niet eens worden over een schuldbedrag van 3 miljard mark. ,,Het vertrouwen van de financiers ontbrak'', aldus een woordvoerder van de regering van de deelstaat Hessen. Gisteren had ook Bondskanselier Schröder de Duitse bankwereld nog opgeroepen arbeidsplaatsen te behouden.

De Duitse kanselier werpt zich de laatste dagen in toenemende mate op als een `redder in nood' voor het Duitse bedrijfsleven. Zo kritiseerde hij afgelopen weekeinde de vijandige overnamepoging door het Britse bedrijf Vodafone (mobiele telefoons) van het Duitse telecombedrijf Mannesmann in Düsseldorf. ,,Met vrijwillige fusies tussen bedrijven is niets mis,'' zei Schröder gisteravond, maar een vijandelijke overname 'is nooit goed' omdat beide bedrijven er bij verliezen.

Hoewel de bondskanselier nog hoop heeft dat Holzmann kan worden gered, achten experts de overlevingskansen van het bouwconcern zeer gering. Eine Pleite für die AG Deutschland, kopte de Berliner Zeitung. Het Duitse consensusmodel, dat gekenmerkt wordt door corporatisme, algemeen bindende CAO's, bescherming van de werknemers en medezeggenschap, staat op de helling. Het 150 jaar oude Holzmann, dat ooit symbool was voor de naoorlogse wederopbouw van Duitsland, wordt nu geconfronteerd met een abrupt einde. Het voormalige bestuur van Holzmann zou jarenlang miljardenverliezen hebben verzwegen.

De werknemers van Holzmann reageerden gisteren woedend nadat een marathonzitting van 20 banken over een reddingsplan zondagnacht na 15 uur overlegzonder resultaat was verlopen. Toen ze hoorden dat de salarisbetalingen in gevaar kwamen, gingen duizenden mensen de straat op in Frankfurt en blokkeerden diverse wegen.

De grootste geldschieter Deutsche Bank, die tevens 15 procent belang heeft in Holzmann, probeerde de Commerzbank de zwarte piet in de schoenen te schuiven.